Τα Πασχαλινά κουλουράκια και πώς θα πετύχουν: Δύο top μυστικά
Έτσι θα σου πετύχουν σίγουρα τα πασχαλινά κουλούρια.
Κυριακή των Βαΐων στο σπίτι μας, γέμιζαν τα δωμάτια με τη μυρωδιά από τα πασχαλινά κουλούρια.
Μπισκότα και κουλούρια φτιάχναμε πολλά όλον τον χρόνο, μα ετούτα, που έπρεπε να τα φάμε γρήγορα την ίδια μέρα γιατί από την επόμενη ξεκινούσε η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας, ήταν ξεχωριστά.
Είχαν μια συγκεκριμένη μυρωδιά που έκανε το σπίτι να μοσχοβολά και ένα τελετουργικό στο άπλωμά τους μετά τον φούρνο που το τηρούμε ευλαβικά μέχρι και σήμερα.
Η γιαγιά παρέδωσε τη συνταγή και τα μυστικά είναι δύο και μόνο.
Ας ξεκινήσουμε από τη βασιλική συνταγή. Οι περισσότερες συνταγές για πασχαλινά κουλουράκια περιέχουν βούτυρο – το καλό όπως έλεγε η γιαγιά, αυγό για να τα αλείψουμε από πάνω κι ένα μυστικό που είναι αξεπέραστο.
Κάποιοι βάζουν στα πασχαλινά κουλούρια μαγειρική σόδα, κάποιοι σκόνη μπέικιν, η γιαγιά μας έβαζε μόνο μαγειρική αμμωνία.
Τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου όλα:
250 γρ. βούτυρο,
• 1 ½ κούπα ζάχαρη
• 25 γραμμάρια μαγειρική αμμωνία σε σκόνη
• ½ κούπα χλιαρό γάλα
• 4 χωριάτικα αυγά
• 2 βανίλιες σε σκόνη
• ξύσμα από 2 πορτοκάλια
• 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 2 κρόκους αυγού
Χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο για 10 λεπτά και ζεσταίνουμε το γάλα, όχι να κάψει.
Προσθέτουμε την αμμωνία μέσα στο γάλα και την αφήνουμε στην άκρη.
Μέσα στο βούτυρο με τη ζάχαρη βάζουμε τα αυγά ένα ένα, τη βανίλια, το ξύσμα και το γάλα με την αμμωνία.
Φτιάχνεις τα κλασικά σχέδια, τις πλεξούδες ή τις βαρκούλες και αλείφεις τους κρόκους διαλυμένους σε λίγο νερό.
Ψήνουμε μόνο για 15 λεπτά στους 190 βαθμούς.
Kαι τα μυστικά στην gallery
Πηγή φωτό: Instagram