3 εκδοχές της χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας για το αποψινό ρεβεγιόν
Οι συνταγές που θα κάνουν την οικογένειά σου και τους καλεσμένους σας να γλείφουν τα δάχτυλά τους.
Η παραμονή Χριστουγέννων έφτασε, εσύ βρίσκεσαι σε πυρετό προετοιμασιών για το αποψινό τραπέζι και ακόμα ψάχνεις… το βασικότερο. Μια πεντανόστιμη συνταγή για γαλοπούλα.
Η γαλοπούλα, άλλωστε, θα είναι αυτήν την ημέρα ο πρωταγωνιστής του τραπεζιού και αν μη τι άλλο δεν πρέπει να υπάρξουν αστοχίες. Μην αγχώνεσαι! Σου έχουμε τρεις διαφορετικές εκδοχές για τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα, που σίγουρα θα κάνουν τους καλεσμένους σου να ζητήσουν και δεύτερο πιάτο.
Το Christmas tree cake που θα σε αναδείξει στη βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής τα φετινά Χριστούγεννα!
Πάμε να τις δούμε!
Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με γέμιση
Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι τα εξής:
1 μέτρια γαλοπούλα (2,5-4 κιλά)
200 γρ. ρύζι μπασμάτι
250 γρ. κάστανα ελαφρώς βρασμένα
3 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
Ψιλοκομμένα συκωτάκια γαλοπούλας
2-3 κλωνάρια άνηθος
Αλάτι
Πιπέρι
10 ξερά δαμάσκηνα
1 πορτοκάλι κομμένα στα 4
1 λεμόνι κομμένο στα 4
1 μανταρίνι κομμένο στα 4
Ελαιόλαδο
Χυμό δύο λεμονιών
Photo: @beach_rotana
Βράσε το ρύζι για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, ανακάτεψε τα βρασμένα κάστανα, το κουκουνάρι και τα δαμάσκηνα. Σώταρε στα συκωτάκια μέσα σε λίγο ελαιόλαδο για 3-5 λεπτά. Αφού τελειώσεις με όλα αυτά, ανακάτεψε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από τα εσπεριδοειδή.
Γέμισε την κοιλιά της γαλοπούλας και ράψε τη με χοντρό σκοινί για να μη φύγει η γέμιση. Βάλε σε μία γάστρα ένα ποτήρι του κρασιού λάδι, τον χυμό λεμονιού και έπειτα τοποθέτησε τη γαλοπούλα. Ρίξε αλάτι και πιπέρι και βάλε γύρω γύρω στη γάστρα τα κομμένα λεμόνια, πορτοκάλια και μανταρίνια.
Ψήσε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά ανά κιλό γαλοπούλας. Τι σημαίνει αυτό; Αν η γαλοπούλα είναι 3 κιλά, χρειάζεται κάτι παραπάνω από δύο ώρες ψήσιμο σκεπασμένη. Όταν περάσει η ώρα του ψησίματος, άνοιξε το καπάκι από τη γάστρα και ανοιχτή συνέχισε να ψήνεις τη γαλοπούλα για άλλη μισή ώρα ώστε να ροδίσει καλά.
Γαλοπούλα ψητή με μπέικον στον φούρνο
Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι τα εξής:
1 γαλοπούλα (2,5-4 κιλά)
Ελαιόλαδο
8 φέτες μπέικον
Πιπέρι
Αλάτι
Ρίγανη
Χυμό λεμονιού
15 baby πατάτες φρέσκες
1 κ.σ. μουστάρδα
150 γρ. κεφαλογραβιέρα κομμένη σε καρέ
Καθαρίζεις και κόβεις τις πατάτες στη μέση σε ένα μπολ. Αλατοπιπερώνεις, προσθέτεις ρίγανη, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Ρίχνεις τις πατάτες στη γάστρα.
Προσθέτεις στο κέντρο της γάστρας τη γαλοπούλα, αφού της βάλεις αλάτι και πιπέρι, και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για περίπου 3 ώρες.
Ξεσκεπάζεις, προσθέτεις το μπέικον ψιλοκομμένο και την κεφαλογραβιέρα, αφήνεις άλλη μισή ώρα να ψηθεί, και… έτοιμη η γαλοπούλα σου!
Χριστουγεννιάτικο φιλέτο γαλοπούλας
1 φιλέτο γαλοπούλας περίπου 1 κιλό
1 κουταλιά ελαιόλαδο
3 κουταλιές ψιλοκοµµένο κρεµµύδι
3 κουταλιές cranberries
3 κουταλιές ψιλοκοµµένο µαϊντανό
2 φέτες µπέικον
1 φλ. ηµίγλυκο κόκκινο κρασί
4 κουταλιές µπράντι
αλάτι, πιπέρι
Σωτάρεις το κρεμμύδι. Στη συνέχεια, ανοίγεις το φιλέτο γαλοπούλας στη μέση, το αλατοπιπερώνεις και βάζεις μέσα το κρεμμύδι, τα cranberries, τον μαϊντανό και το μπέικον αφήνοντας ένα περιθώριο στην άκρη κατά μήκος.
Προθερµαίνεις τον φούρνο στους 180°C.
Ύστερα, ξεκινώντας από την απέναντι µακριά πλευρά του φιλέτου, το τυλίγεις σε ρολό.
Το κλείνεις, βάζεις από πάνω τις 2 φέτες µπέικον και το δένεις σφιχτά, µε κοµµάτια λεπτού σπάγκου.
Βάζεις στη γάστρα το φιλέτο γαλοπούλας, περιχύνεις με το κόκκινο κρασί και το μπράντι συμπληρώνοντας ένα ποτήρι νερό και μια κουταλιά ελαιόλαδο.
Ψήνεις για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά.
Καλά Χριστούγεννα!
Cover photo: @annaskvortsova_
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το απόλυτο menu για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων
Βασιλόπιτα με ξερά φρούτα και φουντούκια από τον Απόστολο Ρουβά