Μήπως φέτος να δοκιμάσεις τη γαλλική λαγάνα με το έξτρα πλεονέκτημα;
Η γαλλική λαγάνα έχει ένα έξτρα πλεονέκτημα στο ψήσιμο και αξίζει να την δοκιμάσεις.
Το Fougasse κόβεται παραδοσιακά για να μοιάζει με φύλλο , με κοψίματα μέσα στο ψωμί που σου επιτρέπουν να το ψήσεις πιο γρήγορα και να μην σου φουσκώσει υπερβολικά και θυμίζει ψωμί αντί για λαγάνα.
Λαγάνα αλά γαλλικά
Το fougasse είναι ο προπομπός της φοκάτσια με προέλευση την Αρζαία Ρώμη και ουσιαστικά χρησιμοποιούνταν
Τα ανοίγματα βοηθούν το ψωμί να ψηθεί απίστευτα γρήγορα. Κάνουν επίσης αυτά τα καρβέλια τον καλύτερο φίλο του λάτρη της κρούστας επειδή μεγιστοποιούν την επιφάνεια του ψωμιού που παίρνει κρούστα, οπότε είναι ιδανικό για να βουτήξεις την ταραμοσαλάτα, την μελιτζανοσαλάτα και την παντζαροσαλάτα.
Υλικά για 6 μικρές γαλλικές λαγάνες
1 ¼ της κούπας νερό χλιαρό
1 κουταλιά του γλυκού ξηρή μαγιά
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2-3 κουταλιές του γλυκού δενδρολίβανο ψιλοκομμένο ή 1 κουταλιά αποξηραμένο
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, το νερό και τη ζάχαρη, τα αφήνουμε πέντε λεπτά μέχρι η μαγιά να αφρίσει.
Ανακατεύουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο, το αλεύρι και το δενδρολίβανο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε για 6-8 λεπτά μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη ή πετσέτα σε ζεστό σημείο του σπιτιού για μια ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240 βαθμούς και όταν φουσκώσει η ζύμη τη μοιράζουμε σε έξι ίσια κομμάτια. Κάνουμε τη ζύμη μπαλίτσα και την ανοίγουμε σε ένα οβάλ που θυμίζει φύλλο. Κάνουμε 3-4 κοψίματα ενδιάμεσα σαν να φτιάχνουμε τρύπες στη ζύμη και απλώνουμε κι άλλο τη ζύμη.
Αφήνουμε το ταψί με 20 λεπτά να φουσκώσει λίγο ακόμα και ψήνουμε τη λεπτή αυτή ζύμη με τις τρύπες που θυμίζει φύλλο για 8 λεπτά μέχρι να γίνει χρυσή.