Άκης Πετρετζίκης: Μουσακάς με θαλασσινά
H πιο ιδιαίτερη εκδοχή του μουσακά.
Υλικά: Για τον κιμά θαλασσινών
500 γρ. χταπόδι, βρασμένο
200 γρ. μύδια, χωρίς κέλυφος
200 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
70 γρ. λευκό κρασί
200 γρ. ντομάτες, τριμμένες
100 γρ. νερό
1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
1/2 κ.γ. κανέλα
1 πρέζα μπαχάρι
αλάτι
πιπέρι
1 κ.γ. ρίγανη, ξερή
1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Για τα λαχανικά
500 γρ. ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
1 κ.σ. ελαιόλαδο, για το ταψί
2 πατάτες
3 κ.γ. ρίγανη, ξερή
100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
αλάτι
πιπέρι
2 μελιτζάνες
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., για το πανάρισμα
3 κολοκυθάκια
Για την μπεσαμέλ
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
750 γρ. γάλα πλήρες
2 αυγά, μεσαία
100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
Για τη σύνθεση
1 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη, για το πασπάλισμα
Για το σερβίρισμα
θυμάρι, ψιλοκομμένο
Δες την εκτέλεση της συνταγής στο akispetretzikis.com