Σουτζουκάκια σμυρνέικα από τη Νίκη Μερκούρη
Μια κλασική και αγαπημένη συνταγή από τη Μικρά Ασία που αγαπάμε να τρώμε στην Ελλάδα.
Υλικά
1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
3 μέτρια κρεμμύδια ξερά
4 σκελίδες σκόρδο
1/2 κιλό ξερό ψωμί
2 αβγά
1 κουταλάκι κύμινο
500 γρ. χυμό ντομάτας
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι αλεύρι
1 φλιτζάνι κρασί ημίγλυκο κόκκινο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
1. Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ και ρίχνουμε ένα κουταλάκι σόδα σκόνη.
2. Ζυμώνουμε τον κιμά με χέρια βρεγμένα.
3. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο.
4. Μουλιάζουμε το ψωμί στο νερό και το στύβουμε.
5. Το προσθέτουμε στον κιμά μαζί με το κύμινο, το αλάτι, το σκόρδο και αβγά και ζυμώνουμε.
6. Πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια.
7. Περνάμε τα σουυτζούκακια από το αλεύρι.
8. Σε μία φαρδιά κατσαρόλα καίμε το λάδι και τηγανίζουμε όλα τα σουτζουκάκια και από τι δύο πλευρές.
9. Τα σβήνουμε με κρασί.
10. Ανακατεύομε σε ένα μπολ τις σάλτσες.
11. Περιχύνουμε τις σάλτσες πάνω από τα σουτζουκάκια και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
12 Ρίχνουμε αλάτι και σιγοψήνουμε για μία ώρα.
13. Σερβίρουμε με πιλάφι λευκό.