Χοιρινό με ρεβίθια και δαμάσκηνα: Το πιάτο που δεν θα λείπει από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σου
Ο συνδυασμός γεύσεων που δεν θα αφήσει κανέναν καλεσμένο παραπονεμένο.
Ο Δεκέμβρης κρατάει 31 μέρες, είναι γνωστό αυτό. Όπως και το ότι είναι ένας εορταστικός (Xmas alert!) και «γεμάτος» μήνας. Από πού να τον πιάσουμε; Από την ετοιμασία των λιστών με τα δώρα και τις ώρες που περνάμε στα μαγαζιά για να αγοράσουμε αυτά τα δώρα; Ή, μήπως, από τις ώρες που περνάμε για να προετοιμάσουμε τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια με (και για) τα αγαπημένα μας πρόσωπα;
Ειδικά τα οικογενειακά και φιλικά τραπέζια μπορούν να προκαλέσουν μεγάλους πονοκεφάλους. Να σκεφτείς τα γούστα των καλεσμένων, μετά να ψάξεις ιδέες για συνταγές που να μην είναι πολύ περίπλοκες, να είναι Χριστουγεννιάτικες, να να να…
Ο συνδυασμός γεύσεων που δεν θα αφήσει κανέναν καλεσμένο παραπονεμένο
Για να μην «σπας» το κεφάλι σου, ψάξαμε ήδη για σένα και βρήκαμε τη συνταγή για το απόλυτο χριστουγεννιάτικο πιάτο, το οποίο δεν είναι άλλο από το χοιρινό με ρεβίθια και δαμάσκηνο. Ο συνδυασμός κρέας-όσπρια-φρούτα, τα οποία «δένουν» μεταξύ τους με μια κόκκινη, ζεστή σάλτσα, δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.
Για να μην σε κρατάμε άλλο σε αγωνία, θα μοιραστούμε αμέσως μαζί σου τη συνταγή. Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι:
- 800 γρ. χοιρινός λαιμός σε κομμάτια
- 200 γρ. κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια
- 300 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα
- 100 γρ. καρότο κομμένο σε μικρά καρέ
- 2 σκελίδες σκόρδο λεπτοκομμένο
- 1 κ.γ. πελτές ντομάτας
- 250 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα
- 200 γρ. κρασί λευκό
- 500 γρ. ντομάτες κονκασέ
- 300 γρ. νερό
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 Knorr Κλασικός Κύβος Λαχανικών
- Αλάτι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
Ας ξεκινήσουμε με τα πολύ βασικά, δηλαδή με το να αγοράσουμε το κρέας (σημαντικό αυτό) και όλα τα υλικά που λείπουν από το σπίτι μας (επίσης σημαντικό). Αφού τα αγοράσουμε και τα απλώσουμε στον πάγκο της κουζίνας, ξεκινάμε αλατίζοντας το χοιρινό από όλες τις πλευρές.
Έπειτα, ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το χοιρινό. Μετά, αποσύρουμε το χοιρινό από την κατσαρόλα και το μεταφέρουμε σε πιάτο, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το καρότο και το σοτάρουμε μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.
Τώρα είναι η ώρα να προσθέσουμε το κρεμμύδι, να αλατίσουμε και να μαγειρέψουμε μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το σκόρδο, σβήνουμε με λευκό κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες, τα ρεβίθια και τα δαμάσκηνα. Ρίχνουμε και το νερό, τον Knorr Κλασικός Κύβος Λαχανικών, τον πελτέ, αλατίζουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψί, προσθέτουμε το χοιρινό, τυλίγουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβίθια και το κρέας. Τέλος, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και προσθέτουμε τη φρέσκια ρίγανη, λίγο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και… σερβίρουμε!
Μετά από τις πρώτες πιρουνιές των καλεσμένων, ετοιμάσου να ακούσεις τα συγχαρητήριά τους. Γιατί αυτό είναι το πιο νόστιμο και εορταστικό χοιρινό που έχουν δοκιμάσει. Άκουσέ μας και εμάς, έχουμε δοκιμάσει τη συνταγή οπότε ξέρουμε τι λέμε.