Το ριζότο με πράσο και μανιτάρια είναι αδιαπραγμάτευτα το value for money φαγητό του χειμώνα

Τα μανιτάρια και το πράσο ταιριάζουν στο ριζότο του χειμώνα.

Το ριζότο είναι ένα φαγητό-πασπαρτού. Το τρως και χειμώνα, το τρως και φθινόπωρο, ακόμα και την άνοιξη (όταν δεν έχει πολλή ζέστη) και αφήνει πολλά περιθώρια συνδυασμών υλικών και γεύσεων. Και μάλιστα, χωρίς να ξοδέψουμε πολλά χρήματα.

Η νοστιμιά του, δε, είναι αδιαπραγμάτευτη, είτε μιλάμε για την πιο απλή και καθημερινή είτε για την πιο gourmet version του. Όσο για το αν είναι εύκολο να το φτιάξουμε, η απάντηση είναι ναι και όχι. Η ίδια η διαδικασία είναι απλή αλλά χρειάζεται προσοχή να μην παρεκκλίνεις από τα βήματα. Βέβαια, από τη στιγμή που μάθεις να το φτιάχνεις λες «οκ, ευκολάκι».

Τα μανιτάρια και το πράσο ταιριάζουν στο ριζότο του χειμώνα

Αφού έχουμε αφήσει πίσω μας το φθινόπωρο, το ριζότο θέλει κάτι που να του δίνει μια πιο πληθωρική και χειμωνιάτικη γεύση. Και τι πιο ταιριαστό από τα μανιτάρια και τα πράσα; Φυσικά, η συνταγή που ακολουθούμε έχει και άλλα υλικά που τα διαβάζεις στη συνέχεια:

  • 50 γρ. ανάλατο βούτυρο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 πράσα (μόνο το λευκό κομμάτι) ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. μανιτάρια champignon σε λεπτές φέτες
  • 250 γρ. ρύζι για ριζότο
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 500 ml νερό (περίπου)
  • 1 Knorr «Σπιτικό» Ζωμό Λαχανικών
  • 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Ξεκινάμε ζεσταίνοντας το βούτυρο και το λάδι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και τα μανιτάρια και σοτάρουμε για περίπου 2 λεπτά. Α, σε αυτό το στάδιο, δεν ξεχνάμε να ρίξουμε αλάτι και πιπέρι.

Έπειτα, προσθέτουμε το ρύζι και στη συνέχεια το κρασί. Χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά και σιγοβράζουμε, ενώ ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί τελείως το κρασί.

Προσθέτουμε σταδιακά και τον Knorr «Σπιτικό» Ζωμό Λαχανικών σιγοβράζοντας μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι (προσοχή να μην «λασπώσει»!). Δεν ξεχνάμε να προσθέσουμε και την παρμεζάνα και να συνεχίσουμε να ανακατεύουμε.

Όπως γνωρίζεις, το ριζότο είναι ένα πιάτο που η γεύση και η υφή του αναδεικνύονται καλύτερα όταν σερβίρεται αμέσως μετά την προετοιμασία του. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το απολαύσουμε όσο είναι ακόμα ζεστό, ώστε να διατηρήσει την κρεμώδη υφή του και να αναδείξει τα αρώματά του. Το «μυστικό», άλλωστε, βρίσκεται στη σωστή θερμοκρασία και αυτό, διότι το ζεστό ριζότο αγκαλιάζει τον ουρανίσκο με τη μοναδική του υφή και γεμίζει το στόμα με τα πλούσια αρώματα των μανιταριών και των υπόλοιπων συστατικών.

Σερβίρουμε, λοιπόν, το ριζότο μας κατευθείαν από την κατσαρόλα στο πιάτο, χωρίς καθυστερήσεις, και το συνοδεύουμε ιδανικά με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή επιπλέον παρμεζάνα. Έτσι, μπορούμε να απολαύσουμε κάθε μπουκιά όπως ακριβώς πρέπει: Ζεστή και γεμάτη γεύση. Το ριζότο αυτό δεν είναι απλώς ένα φαγητό, είναι ένα γευστικό «ταξίδι» που μας ζεσταίνει και μας γεμίζει, τόσο το σώμα όσο και την ψυχή.

Γι' αυτό λοιπόν, χωρίς αναβολές, παίρνουμε το κουτάλι μας, βυθίζουμε στη ζεστή κρεμώδη απόλαυση και αφηνόμαστε στη θαλπωρή ενός πιάτου που έχει φτιαχτεί με αγάπη και φροντίδα.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης