Τα εύκολα μελομακάρονα θέλουν τα 100% τα μυστικά της γιαγιάς και 0% ζάχαρη

Τα εύκολα μελομακάρονα θέλουν τα 100% τα μυστικά της γιαγιάς και 0% ζάχαρη

Θα πεις γίνεται τα μελομακάρονα να μην έχουν έξτρα ζάχαρη. Θα πούμε γίνεται γιατί το μέλι καλύπτει αυτό που θεωρείς πως σου λείπει.

Επειδή τα μελομακάρονα έκαναν την εμφάνισή τους από νωρίς σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία τυλιγμένα όχι μόνο με το παραδοσιακό τριμμένο καρύδι αλλά και με κάθε λογής επικάλυψη σοκολάτας, μήπως να φτιάξουμε τα δικά μας;

Έτσι θα φτιάξεις τα μελομακάρονα με αλεύρι και σιμιγδάλι ολικής άλεσης χωρίς μέλι!

Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη

Πέρσι, φτιάξαμε τα δικά μας - με βάση την ειδικό - χωρίς μέλι με σιρόπισ σφενδάμου.

Φέτος θα φτιάξουμε μελομακάρονα που μπορούν να φάνε άφοβα και όλα τα παιδιά άνω του ενός έτους μόνο με μέλι χωρίς ζάχαρη.

Θα χρειαστείς ιδανικά βιολογικό αλεύρι, χυμό πορτοκαλιού, μπαχαρικά, ελαιόλαδο και μέλι ιδανικά βιολογικό και αυτό.

Το ζυμάρι είναι εύπλαστο, ακριβώς όπως κι εκείνο που έχουν τα μελομακάρονα με ζάχαρη.

Το μέλι υπερκαλύπτει την ανάγκη της γλύκας και η ζάχαρη δεν θα σου λείψει καν!

Για 40 περίπου μικρά μελομακάρονα.

Για το ζυμάρι:

280 γρ. ελαιόλαδο

200 γρ. χυμός πορτοκαλιού

550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

-1/2 κουτ. του γλυκού σόδα

1/4 κουτ. του γλυκού κανέλα

1/4 κουτ. του γλυκού γαρύφαλλο

-ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

Για το μέλωμα:

Καρύδια χοντροκομμένα

Μέλι βιολογικό

Σιρόπι χωρίς ζάχαρη για μελομακάρονα

Αποφύγαμε κι εδώ τη ζάχαρη και δεν φτιάξαμε το παραδοσιακό σιρόπι με ζάχαρη και μέλι. Βράζεις μέλι με νερό σε θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους 36 βαθμούς και σε αναλογία 1/3, δηλαδή όση ποσότητα μελιού, την τριπλάσια σε νερό μαζί με ένα ξυλάκι κανέλλα.

Το σιρόπι δεν θα γίνει εντελώς παχύρρευστο μιας και λείπει η ζάχαρη. Φτιάξε πρώτα το σιρόπι για να προλάβει να κρυώσει μέχρι να ετοιμαστούν τα μελομακάρονα και να τα βουτήξεις για λίγα λεπτά μέσα.

Ο κανόνας είναι ένας:

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε τον χυμό του πορτοκαλιού και τη σόδα και προσθέτουμε και το ελαιόλαδο. Βάζουμε και τα μπαχαρικά και προσθέτουμε το αλεύρι, συνεχίζοντας απαλά το ανακάτεμα.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρές στρογγυλές μπάλες και τις πιέζουμε με την παλάμη μας προς τα κάτω. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε μια λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν. Ραντίζουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με τα καρύδια.

DPG Network