Η τέλεια γαλοπούλα από τη διάσημη σεφ, Νίκη Μερκούρη
Το πιο γιορτινό φαγητό μπορεί να γίνει τέλειο με την παρακάτω συνταγή.
Υλικά
Για τη γαλοπούλα
1 γαλόπουλα ή κόκορα 3 κιλά περίπου
1 φλιτζάνι βούτυρο φρέσκο
2 φλιτζάνια κονιάκ
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
1 ποτήρι γλυκό κρασί
300 γρ. βερίκοκα ξέρα
200 γρ. δαμασκηνά ξέρα
200 γρ. σύκα ξερά
300 γρ. σταφίδες μαύρες
300 γρ. κάστανα καθαρισμένα
10 φέτες μπέικον
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιολαδο
1 ένεση με χοντρή βελόνα
Για τη γέμιση
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
300 γρ. συκωτάκια ψιλοκομμένα
4 κρεμμύδια κομμένες φέτες
1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι
1 ποτήρι κρασί κόκκινο ημίγλυκο κατά προτίμηση
1 φλιτζάνι ζωμό κοτάς
50 γρ. κουκουνάρι
200 γρ. φιστίκια Αιγίνης
Εκτέλεση
1. Παίρνουμε τη γαλόπουλα και την πλένουμε καλά.
2. Σε ένα μπολ έχουμε ρίξει από την προηγουμένη μέρα κονιάκ, κρασί, πορτοκάλι, βερίκοκα
κομμένα στα δυο, δαμασκηνά επίσης σύκα και σταφίδες.
3. Παίρνουμε τη γαλόπουλα την πλένουμε κάλα και τις κάνουμε ενέσεις στο στήθος κυρίως με το κρασί από τα μαριναρισμένα φρούτα.
4. Μετά την αλατοπιπερώνουμε και την αλείφουμε λάδι και βούτυρο παντού.
5. Σηκώνουμε την πέτσα από το στήθος και στρώνουμε φέτες μπέικον. Tο ίδιο κάνουμε και από πάνω από το στήθος. Γεμίζουμε το στήθος με τα κάστανα.
6. Σκεπάζουμε τη γαλόπουλα με χαρτί βρεγμένο ψησίματος και ψήνουμε τη γαλόπουλα για τρεις ώρες περίπου στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις.
7. Τα φρούτα τα κρατάμε για τη γέμιση.
8. Παίρνουμε κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια.
9. Mετά, ρίχνουμε τα συκωτάκια και το κιμά μέχρι να πάρουν ροδοψημένο χρώμα.
10. Σβήνουμε με το κρασί και ό,τι περίσσεψε από το άλλο κοκτέιλ και ρίχνουμε και το ρύζι, το ζωμό, τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς και χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να μελώσει η γέμιση και να βράσει φυσικά.
11. Σερβίρουμε αυτή τη νοστιμιά με τη γαλόπουλα και ένα κόκκινο κρασί.