Αρωματικό γαλακτομπούρεκο χωρίς σιρόπι από τη Νίκη Μερκούρη
Δοκιμάστε να φτιάξετε αυτό το γαλακτομπούρεκο χωρίς τον μπελά του σιροπιού και εντυπωσιάστε.
Υλικά
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
800 γραμμάρια ζάχαρη
200 γραμμάρια βούτυρο
Λίγη κανέλα σε σκόνη
Για την κρέμα:
1 λίτρο και μισό φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
5 αυγά
1 φλιτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος
1 και 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
3 βανίλιες
Αλάτι στη μύτη του κουταλιού
Εκτέλεση
1. Βράστε σε μια κατσαρόλα το γάλα με τις δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο και το αλάτι.
2. Στο μίξερ χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι και ρίξτε το μείγμα στο ζεστό γάλα μαζί με τις βανίλιες ανακατεύοντας ζωηρά μέχρι να πήξει η κρέμα. Όταν πήξει αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε τη να κρυώσει.
3. Μόλις κρυώσει, προσθέστε και την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε.
4. Πάρτε ένα παραλληλόγραμμο ταψί, βουτυρώστε το καλά και στρώστε το πρώτο φύλλο. Βουτυρώστε το, πασπαλίστε το με ζάχαρη και κανέλα και ομοίως στρώστε άλλα πέντε φύλλα.
5. Ρίξτε την κρέμα και διπλώστε τα φύλλα στις άκρες.
6. Σκεπάστε στρώνοντας τα υπόλοιπα έξι φύλλα, τα οποία έχετε βουτυρώσει και πασπαλίσει με ζάχαρη και κανέλα ένα προς ένα.
7. Διπλώστε τα και αυτά προς τα μέσα και ψήστε για 1 ώρα περίπου στους 180 βαθμούς.