Η κλασική σος Hollandaise

Ο ιστορικός Γάλλος σεφ, Georges Auguste Escoffier, σχεδόν δύο αιώνες πριν έγραψε πως υπάρχουν πέντε mother sauces που λειτουργούν ως βάση για όλες τις άλλες. Σήμερα, λοιπόν, θα σας δώσουμε τη συνταγή για να κάνετε τη κλασική Hollandaise, μία πλούσια σος με βάση το αβγό που ταιριάζει τέλεια με λαχανικά και ψάρια.

Υλικά
2 κουταλιές φρέσκο χυμό λεμόνι
4 κουταλιές νερό που βράζει
3 μεγάλοι κρόκοι αβγών
1/2 κούπα ανάλατο βούτυρο
1/4 της κουταλιάς καγιέν
1/2 κουταλιά αλάτι

Εκτέλεση
1. Λιώστε το βούτυρο και κρατήστε το ζεστό.
2. Ζεστάνετε το χυμό λεμονιού μέχρι να είναι χλιαρός.
3. Προετοιμάστε ένα μικρό κατσαρολάκι με νερό που βράζει και ένα μεγάλο κουτάλι.
4. Βάλτε μία μικρή κατσαρόλα πάνω από αυτή που βράζει, έτσι ώστε να μην ακουμπά στο νερό που βράζει.
5. Ρίξτε μέσα τους κρόκους και ανακατέψτε μέχρι να αρχίζουν να γίνονται παχύρρευστοι και προσθέστε μία κουταλιά νερό που βράζει.
6. Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να δέσει και κάθε φορά πριν δέσει ρίχνετε μία κουταλιά νερό που βράζει και συνεχίζετε το ανακάτεμα.
7. Μόλις τελειώσει η διαδικασία αυτή ρίξτε το λεμόνι και βγάλτε το ένα σκεύος από τον ατμό και συνεχίστε να χτυπάτε με ένταση.
8. Προσθέστε σιγά το λιωμένο βούτυρο και συνεχίστε να χτυπάτε.
9. Τελειώστε με το αλάτι και το καγιέν μέχρι η σος σας να γίνει παχύρρευστη και σερβίρετε αμέσως.

tip: Να θυμάστε για να πετύχετε τη τέλεια σος το σχολιαστικό χτύπημα είναι το πιο σημαντικό.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης