Καιρός για λαχταριστούς λουκουμάδες από τη Νίκη Μερκούρη
Οι καυτοί λουκουμάδες είναι το καλύτερο γλυκό που μπορείτε να φτιάξετε τις κρύες μέρες. Απολαύστε τους με ρακόμελο κοντά στο τζάκι
Υλικά
Για τους λουκουμάδες
1/2 κιλό αλεύρι
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλια ζάχαρη
1 λίτρο χλιαρό νερό με χυμό από ένα πορτοκάλι
Λάδι ελαφρύ για το τηγάνισμα
Για το σιρόπι
1/2 κιλό ζάχαρη
1 φλιτζάνι μέλι ανθόμελο
1 φλιτζάνι νερό
Φλούδες πορτοκαλιού
1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
1. Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και τέλος προσθέτουμε το χλιαρό νερό.
2. Φτιάχνουμε ένα χυλό όχι πολύ πηκτό και το σκεπάζουμε με καθαρή λευκή πετσέτα σε ζεστό μέρος για 1/2 ώρα περίπου.
3. Ζεσταίνουμε το λάδι, παίρνουμε ένα κουτάλι της σούπας το οποίο βουτάμε σε χλιαρό νερό κάθε φορά και κόβουμε κουταλιές τις οποίες ρίχνουμε προσεκτικά στο λάδι... Tότε φουσκώνουν μπαλίτσες που μόλις ροδίσουν στο τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε από τη κατσαρόλα και τα ρίχνουμε στη πιατέλα να κρυώσουν.
4. Ετοιμάζουμε το σιρόπι... Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά μαζί να βράσουν για 15 λεπτά το μελί... το ρίχνουμε προς το τέλος.
5. Ζεστό σιρόπι-κρύοι λουκουμάδες, τους βουτάμε μέσα και ρίχνουμε καρύδι αλεσμένο.