Μελωμένο τσουρέκι με μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς
Guest chef αυτή την εβδομάδα στο Queen.gr, ο Ανδρέας Λαγός μας δίνει τη συνταγή για τέλεια πασχαλινά τσουρέκια, με ένα ενδιαφέρον twist.
Υλικά (για 12 μερίδες)
Για το τσουρέκι
700γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3κ.γ ξηρή μαγιά
100γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1κ.γ αλάτι
300γρ. γάλα φρέσκο χλιαρό
80γρ. βούτυρο φρέσκο αγελάδος
2 αυγά
10γρ. κολίανδρο σε σκόνη
1κ.σ. μαύρο σουσάμι
1κ.γ. μαστίχα, σκόνη
80γρ. καρύδι, χοντροκομμένο
1 αυγό, χτυπημένο
1κ.γ ζάχαρη
Για το σιρόπι
150γρ. νερό
200γρ. ζάχαρη
2κ.σ. μέλι
50γρ. κονιάκ
Χυμό από ένα πορτοκάλι
Για τη διακόσμηση
20γρ. κόλιανδρο ξερό
10γρ. κύμινο
100γρ. καρύδια
Εφαρμογή
Για το τσουρέκι
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το βούτυρο και τα ζεσταίνουμε.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το γλυκάνισο, τη μαστίχα και ανακατεύουμε.
Συγχρόνως προσθέτουμε το χλιαρό γάλα με το βούτυρο και τα αυγά, τα καρύδια και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια απαλή ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια.
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με μία πετσέτα και τη βάζουμε στο φούρνο στους 500 C με αέρα για 30 λεπτά.
Απλώνουμε τη ζύμη σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο ξανά, αφού τον έχουμε κλείσει, κρατώντας την θερμοκρασία που είχε από πριν για να φουσκώσει η ζύμη.
Μόλις φουσκώσει την αλείφουμε με το αυγό που έχουμε χτυπήσει με ζάχαρη .
Ψήνουμε το τσουρέκι στους 1800 C για περίπου 30 λεπτά.
Το βγάζουμε σε σχάρα να κρυώσει καλά.
Για το σιρόπι
Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κονιάκ και το μέλι.
Συναρμολόγηση
Βάζουμε το τσουρέκι ξανά στο ταψί και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. Το αφήνουμε μέχρι να τραβήξει όλο το σιρόπι. Τέλος πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και τα τριμμένα καρύδια.