Κοτόπουλο με καρότα, αποξηραμένα φρούτα και μουστάρδα στον φούρνο
Υλικά
2 κς έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
6 μέτρια ξερά κρεμμύδια
4 μέτρια – μεγάλα καρότα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε ροδέλες
1/3 κούπας βερύκοκα κονσέρβας
2 κς μουστάρδας με κόκκους
1 κγ τριμμένο ginger
½ κγ τριμμένο κύμινο
8 μέτρια μπούτια κοτόπουλου
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ κούπα δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι, χοντροκομμένα
½ κούπα αποξηραμένα βερίκοκα, χοντροκομμένα
1 κς μηλόξυδο
Εκτέλεση
Τοποθετήστε μια σχάρα στο κέντρο του φούρνου και προθερμάνετέ τον στους 200C.
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φούρνο ή πυρέξ, σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και τα καρότα και τσιγαρίστε τα, ανακατεύοντας κάθε τόσο, για περίπου 2 λεπτά.
Ανακατέψτε καλά τα βερίκοκα κονσέρβας, τη μουστάρδα, το ginger και το κύμινο σε ένα μπωλ. Αλατοπιπερώστε το κοτόπουλο και περιχύστε το με τη «σάλτσα» των βερίκοκων.
Απλώστε τα αποξηραμένα φρούτα στο τηγάνι. Τοποθετήστε επάνω στα φρούτα το κοτόπουλο, με την πέτσα προς τα πάνω. Προσθέστε ¼ της κούπας νερό και αφήστε το να πάρει μια βράση. Σκεπάστε και αφήστε το να βράσει για 6 λεπτά.
Ξεσκεπάστε και μεταφέρετε το τηγάνι στον φούρνο. Αφήστε το να ψηθεί για 20 – 25 λεπτά, μέχρις ότου το κοτόπουλο και τα λαχανικά είναι απαλά και έχουν πάρει ένα χρυσαφενιο χρώμα.
Παραμερίστε το κοτόπουλο στην άκρη του τηγανιού και ανακατέψτε το ξύδι με το ζωμό (αν η σάλτσα είναι πηχτή προσθέστε μέχρι 2 κς νερού). Σερβίρετε μέσα από το τηγάνι.