Κοτόπουλο α-λα Προβενσάλ

Κοτόπουλο α-λα Προβενσάλ

Μια κλασική γαλλική συνταγή, που μετατρέπει το στήθος κοτόπουλου σε ζουμερή λιχουδιά.

Υλικά

½ κιλό περίπου ώριμες, ζουμερές ντομάτες
4 φιλέτα στήθους κοτόπουλου, χωρίς την πέτσα
¼ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κς σπορέλαιο
1 κγ ψιλοκομμένο σκόρδο
1 φιλέτο αντσούγιας, πολτοποιημένο
½ κούπας λευκό ξηρό κρασί
¾ κούπας ζωμός κοτόπουλου
10 μαύρες ελιές (χωρίς κουκούτσι), κομμένες κατά μήκος
2 κς ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου, βούτυρο
1 κς ψιλοκομμένος βασιλικός

Εκτέλεση

Αδειάστε τις ντομάτες και χαράξτε ένα ρηχό Χ στο κάτω μέρος τους, και τοποθετείστε τις σε μια κατσαρόλα με βραστό βερό για 10 δευτερόλεπτα. Μεταφέρετέ τις με μια τρύπια κουτάλα σε παγωμένο νερό, για να σταματήσει ο βρασμός. Ξεφλουδίστε τις και ξιλοκόψτε.

Σκουπίστε το κοτόπουλο για να φύγει κάθε υγρασία και πασπαλίστε κάθε φιλέτο με αλατοπίπερο και περάστε το από το αλεύρι, μέχρι να καλυφθεί καλά ολόκληρο. Τινάξτε να απομακρυνθεί το επιπλέον αλεύρι.

Ζεστάνετε λάδι σε μεγάλο, βαρύ τηγάνι σε μέτρια/υψηλή φωτιά και μόλις κάψει ρίξτε τα φιλέτα, γυρίζοντάς τα μια φορά, μέχρι να χρυσίσουν και να ψηθούν σωστά, 6 με 8 λεπτά περίπου. Μεταφέρετέ τα σε μια πιατέλα και σκεπάστε τα για να παραμείνουν ζεστά.

Προσθέστε το σκόρδο και την πάστα αντζούγιας στο τηγάνι και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους, για περίπου μισό λεπτό. Προσθέστε το κρασί και αφήστε το να πάρει βράση. Ρίξτε τις ντομάτες, το ζωμό και τις ελιές και αφήστε να σιγοβράσει ξεσκέπαστο, ανακατεύοντας που και που, μέχρι το μείγμα να πήξει δημιουργώντας μια σάλτσα, σε 8 – 10 λεπτά. Ρίξτε μέσα, ανακατεύοντας, το βούτυρο και όποιο ζωμό έχουν βγάλει τα φιλέτα στην πιατέλα.

Προσθέστε το κοτόπουλο και σιγοβράστε για πολύ λίγο, απλά για να ξαναζεσταθούν τα φιλέτα.

Σερβίρετε πασπαλίζοντας με τον βασιλικό.