Ριζότο με αγκινάρες
Ένα λαχταριστό ριζότο με εποχιακή αγκινάρα
Υλικά
500 γρ. καρδιές αγκινάρας, κομμένες στα 4 (φρέσκιες ή κατεψυγμένες ξεπαγωμένες)
1 ½ κούπα ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι (εναλλακτικά καρολίνα)
Ζωμός κοτόπουλο σε ένα κατσαρολάκι
1 κς ελαιόλαδο
1 κς βούτυρο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
½ κούπα παρμεζάνα, τριμμένη
Λίγες ίνες κρόκου Κοζάνης
Αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζετε τον ζωμό σε μια κατσαρόλα και προσθέτετε τον κρόκο. Διατηρείτε το ζωμό ζεστό.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και αφού ζεσταθούν, ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα μαγειρεύετε, ανακατεύοντας που και που μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην πάρουν χρώμα.
Προσθέτετε τις αγκινάρες και μαγειρεύετε άλλα 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας. Στη συνέχεια βάζετε το ρύζι, και το ανακατεύετε για 1 – 2 λεπτά. Ρίχνετε το κρασί, ανακατεύετε και περιμένετε μέχρι να εξατμισθεί το ακοόλ.
Σε εκείνο το σημείο προσθέτε με μια κουτάλα ζωμό. Ανακατεύοντας συχνά, τον αφήνετε να απορροφηθεί. Επαναλαμβάνετε την διαδικασία μέχρι να χυλώσει το ριζότο και το ρύζι να έχει μαγειρευτεί al dente.
Προσθέτετε την παρμεζάνα, ανακατεύετε καλά, αλατοπιπερώνετε (αν χρειάζεται) και σερβίρετε χωρίς καθυστέρηση.