Κόκορας κοκκινιστός με μακαρόνια

Κόκορας κοκκινιστός με μακαρόνια

Μια από τις πιο λαχταριστές και νόστιμες συνταγές της Ελληνικής Κουζίνας

Υλικά

1 κόκορας (κατά προτίμηση χωριάτικος) 1,5 – 2 κιλά περίπου, κομμένος σε μερίδες
4-5 φρέσκιες, ώριμες, ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κς πελτέ ντομάτας
1-2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα κρασί ξηρό (κόκκινο κατά προτίμηση)
1 ξυλάκι κανέλας
3-4 καρφιά γαρύφαλλου
μια καλή πρέζα ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
1 πακέτο μακαρόνια
Τριμμένη χωριάτικη, αλμυρή φέτα ή κεφαλοτύρι


Εκτέλεση

Ζεσταίνετε σε ένα μεγάλο τηγάνι το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι, μέχρι να γίνει διάφανο αλλά να μην ροδίσει. Ρίχνετε μέσα τα κομμάτια του κόκορα, και τα τηγανίζετε από όλες τις πλευρές.
Σβήνετε με το κρασί, και περιμένετε μέχρι να φύγει η σπιρτάδα του αλκοόλ, για να μην σας ξινίσει. Μεταφέρετε το περιεχόμενο του τηγανιού σε μια μεγάλη, άνετη κατσαρόλα.

Ρίχνετε την ντομάτα, τον πελτέ της ντομάτας διαλυμένο σε λίγο νερό, την κανέλα, τα γαρύφαλλα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Βράζετε τον κόκορα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει, περίπου 1 ώρα. Όσο βράζει το φαγητό, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό, αν δείτε πως χρειάζεται.

Βράζετε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, 1 - 2 λεπτά λιγότερο από όσο γράφει στο πακέτο. Τα σουρώνετε, βγάζετε τον κόκορα από την κατσαρόλα, βγάζετε και πετάτε την κανέλλα και τα γαρύφαλλα και ρίχνετε μέσα τα μακαρόνια για μια τελευταία γρήγορη βράση.

Πιάνετε την κατσαρόλα και με τα δυο χέρια και την κουνάτε απαλά, για να πάει η σάλτσα παντού.
Σερβίρετε τον κόκορα με τα μακαρόνια σε μια πιατέλα, με όσο τριμμένο τυρί επιθυμείτε.