Πρασόπιτα
Μια τραγανή και νόστιμη πρασόπιτα
Υλικά
1 κουτί φύλλο ζύμης
750 γρ πράσα
200 γρ τυρί φέτα
5 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κσ άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι – πιπέρι
½ κούπα λάδι για το σοταρισμα
125 γρ σπορέλαιο και 125 γρ βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
Εκτέλεση
Καθαρίστε και πλύνετε καλά τα πράσα. Κόψτε τα σε ροδέλες 1 εκ περίπου. Σοτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να ροδίσει. Προσθέστε τα πράσα και τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατέψτε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Προσθέστε την φέτα και ανακατέψτε. Βγάλτε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει.
Βουτυρώστε ένα στρογγυλό ταψί (διαμέτρου 36 εκ). Στρώστε τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντας καλά το καθένα ως εξής: Στρώστε το πρώτο φύλλο καλύπτοντας περίπου τα 2/3 του πάτου και ένα μέρος από τα πλάγια του ταψιού, ώστε το φύλλο να εξέχει λίγο. Στρώστε το δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο αλλά καλύπτοντας το μέρος του ταψιού που πριν έμεινε ακάλυπτο. Συνεχίστε με τα υπόλοιπα φύλλα σταυρωτά.
Απλώστε ομοιόμορφα τη γέμιση και ρίξτε το τυρί. Σκεπάστε τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας και πάλι καλά το καθένα και στρώνοντάς τα λίγο σουρωμένα. Κλείστε την πίτα διπλώνοντας στριφτά προς τα μέσα τα κάτω φύλλα που εξέχουν. Χαράξτε την πίτα σε τριγωνικά κομμάτια.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Μόλις βγάλετε την πίτα από το φούρνο ραντίστε την με λίγο νερό βρύσης και σκεπάστε την με μία πετσέτα κουζίνας. Αφήστε την να κρυώσει λίγο πριν την ξεσκεπάσετε.