Ντάκος με αντσούγιες
ΘΥΜΙΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
Μια νόστιμη παραλλαγή του κλασικού Κρητικού ντάκου
Υλικά
4 μεγάλοι ντάκοι (κριθαροκουλούρες)
12 φιλέτα αντσούγιας, ξαλμυρισμένα
1 μικρό βαζάκι κρίταμο, στραγγισμένο από την άλμη του, ή κάππαρη (φύλλα και "καρποί"), πλυμμένα να φύγει η αλμύρα
1 μεγάλη, ώριμη ντομάτα, τριμμένη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Σάλτσα ρόκας
1/3 κούπας ελαιόλαδο
χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κγ μουστάρδα
1 πρεζα καυτερό κοκκινο πιπέρι, ή flakes τσίλι
1/2 κγ ρίγανη ή ξερή
1 μικρό ματσάκι ρόκα (κατα προτίμηση άγρια), χοντροκομμένη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Σάλτσα:
Ρίχνετε όλα τα υλικά για τη σάλτσα στο μούλτι, εκτός από τη ρόκα, και τα χτυπάτε καλά. Προσθέτετε τη ρόκα και χτυπάτε λίγο ακόμα, αλλά με διακοπές, ετσι ώστε να κοπεί η ρόκα, αλλά να μην λιώσει.
Ντάκος:
Βρέχετε λίγο τους ντάκους με νερό - ή και ρακή. Ρίχνετε στον κάθε ένα την ίδια ποσότητα σάλτσας, αλλά κρατάτε συνολικά τη μισή), την τριμμένη ντομάτα, και τρίβετε αλάτι και πιπέρι. Τοποθετείτε λίγο κρίταμο (ή κάππαρη), και τα φιλέτα αντσούγιας. Μοιράζετε και την υπόλοιπη σάλτσας ρόκας και σερβίρετε.