Γιαννιώτικη κιμαδόπιτα
Τραγανή και χορταστική πίτα με κρέας από την Ήπειρο
Υλικά
8 φύλλα κρούστας
1 1/2 κιλό κιμά πρόβειο (ή μείγμα χοιρινό, μοσχαρίσιο και λίγο αρνίσιο)
8 παξιμάδια
6 αυγά
4 κσ βούτυρο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 χούφτα μαιντανό ψιλοκομμένο
2 κσ ντοματοπελτέ
λίγο τυρί τριμμένο
λίγο γάλα
αλάτι
πιπέρι
ξύλο κανέλλας ή μπαχάρι
Εκτέλεση
Ξεκινάτε τσιγαρίζοντας το κρεμμύδι με το βούτυρο σε μια κατσαρόλα μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτε και τσιγαρίζετε τον κιμά.
Αραιώνετε τον τοματοπελτέ σε 1 ποτήρι νερό και τον προσθέτετε. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε τον μαιντανό και την κανέλλα.
Αφήνετε τον κιμά να σιγοβράζει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πιεί τα υγρά του.
Παράλληλα, μουσκέψτε τα παξιμάδια με γάλα και αφού τα στύψετε, ρίχτε τα στο μαγειρεμένο κιμά με τα αυγά (αφού τα έχετε πρώτα χτυπήσει) και το τριμμένο τυρί.
Βουτυρώνετε ένα ταψί και στρώνετε τα μισά φύλλα, αλείφοντάς τα με λειωμένο βούτηρο.
Απλώστε τη γέμιση, στρώστε τη και σκεπάστε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία αλείφετε ένα ένα πάλι με βούτυρο.
Χαράξτε την πίτα σε κομμάτια με μυτερό μαχαίρι και ψήστε τη σε μέτρια θερμοκρασία για 45 λεπτά.