Σουπιές με μανέστρα αγιορείτικες
Μια νόστιμη αγιορείτικη συνταγή με σουπιές
Υλικά
μισό κιλό κριθαράκι
1 κιλό σουπιές
3 ξερά κρεμμύδια
200 γρ. λάδι
αλάτι
πιπέρι μαύρο
πιπέρι κόκκινο
Κύμινο
2-3 κουταλιές τοματοπελτέ
Εκτέλεση
Ξεκινάτε βράζοντας τις σουπιές, τις οποίες στη συνέχεια κόβετε σε μικρά κομμάτια. Μην ξεχάσετε να κρατήσετε 1-2 κούπες από το νερό όπου τις βράσατε.
Στη συνέχεια, καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια. Βάζετε ελαιόλαδο σε ένα άνετο τηγάνι, με ψηλά τοιχώματα, και τα σωτάρετε. Προσθέτετε, μόλις ροδίσουν, τον τοματοπελτέ, τα μπαχαρικά τις σουπιές και το αλάτι.
Προσθέτετε μετά από 2-3 λεπτά 1 λίτρο βραστό νερό και 2 κουταλιές ζουμί από τις σουπιές και τα αφήνετε όλα να πάρουν μια βράση.
Στη συνέχεια, μεταφέρετε το περιεχόμενο σε ένα πυρέξ, ή αν έχετε σε ένα πήλινο ταψί. Εκεί ρίχνετε τη μανέστρα και το βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, και το αφήνετε να ψηθεί για 5 λεπτά.