Γλυκό: κυδώνια με σαφράν και μπαχάρι
Μία αγαπημένη συνταγή, με ρίζες από τον μεσαίωνα, που συνδυάζει την μεστή γεύση του κυδωνιού και τον κρόκο Κοζάνης. Αυτή η συνταγή δεν είναι μόνο ένα γευστικό γλυκό, αλλά και ένα τέλειο συνοδευτικό για το ψητό σας ή το πιλάφι σας.
Υλικά
4 κυδώνια
25-30 ίνες κρόκου Κοζάνης
1 ποτήρι λευκό κρασί ξηρό
1 κουταλάκι γλυκού κορν φλάουρ
12 κόκκους μπαχάρι
4 κουταλιές λεμόνι
4 κουταλιές λάδι
αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
1. Βάλτε σε ένα μπολ τις ίνες του κρόκου με 3 κουταλιές νερό. Πλύνετε τα κυδώνια, καθαρίστε τα και κόψτε το καθένα σε 4 φέτες. Βάλτε τις φλούδες και τα κουκούτσια σε ένα κατσαρολάκι και βράστε τα για πολύ ώρα. Στραγγίξετε το ζουμί (μισό φλιτζάνι περίπου)
2. Σε ένα βαθύ τηγάνι, βάλτε το λάδι να ζεσταθεί και ρίξτε τα κυδώνια. Ανακατέψτε τα κυδώνια για να λαδωθούν παντού. Όταν αρχίσουν να τσιγαρίζονται, σβήστε με το κρασί και ρίξτε το ζουμί των φλουδιών, το μπαχάρι, και το αλατοπίπερο.
3. Ανακατέψτε για να μαγειρευτούν ομοιόμορφα.
4. Διαλύστε το κορν φλάουρ στο νερό με το σαφράν, ρίξτε το στην κατσαρολίτσα και κουνήστε, ανακατεύοντας με προσοχή για να μην τα διαλύσετε. Όταν πάρει 2-3 βράσεις και δέσει η σάλτσα προσθέστε το λεμόνι και αποσύρετε από τη φωτιά.
5. Περιμένετε λίγο να δέσουν οι γεύσεις μεταξύ τους και σερβίρετε.
Διαβάστε επίσης: