Ζουμερό κοτόπουλο στη γάστρα
Το κυριακάτικο γεύμα, πατροπαράδοτα, απαιτεί κρέας και ειδικότερα κρέας στο φούρνο ή στη γάστρα. Μαζέψτε την οικογένεια και μαγειρέψτε ένα γεύμα για όλους στη γάστρα, με πολλά μυρωδικά, κρέας και συνοδεύεστε το με ρύζι μπασμάτι.
Υλικά (για 4 άτομα)
4 μπουτάκια κοτόπουλου
4 φιλέτα στήθος κοτόπουλου
400γρ. πελτέ ντομάτας
8 σκελίδες σκόρδο
300γρ. κόκκινο κρασί
4 κύβοι ζωμός κοτόπουλου
4 κλωναράκια δενδρολίβανο
1 κουτ. σούπας μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη
75γρ. μαύρες ελιές καθαρισμένες
φρέσκο ψωμί
θαλασσινό αλάτι
φρέσκο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
1.Βάλτε τον πελτέ, το κρασί, το σκόρδο, το δενδρολίβανο και την ζάχαρη σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή γάστρα και βάλτε τα στο φούρνο να πάρουν μία βράση.
2.Εντομεταξύ βγάλτε την πέτσα από το κοτόπουλο και βάλτε το και αυτό στην γάστρα και ανακατέψτε το να πάει η σάλτσα παντού. Αφήστε το στο φούρνο για 1 ώρα και 20 λεπτά.
3.Βγάζετε την γάστρα από τον φούρνο και προσθέτετε τις ελιές, το χυμό πορτοκαλιού, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατέψτε. Τοποθετήστε από πάνω φέτες ψωμί σε όλο το μήκος της γάστρας.
4.Ξαναβάζετε το φαγητό στον φούρνο και το ψήνετε για άλλα 20 λεπτά μέχρι το ψωμί να γίνει χρυσό και τραγανό. Σερβίρετε ζεστό.