Βακαλάος με χόρτα και πράσινες ελιές
Μια παραδοσιακή κρητική συνταγή με βακαλάο
Υλικά
800 γρ. βακαλάος φιλέτο
1 κιλό ραδίκια ή άλλα χόρτα διάφορα (άγρια, αντίδια, κλπ)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ κούπα ελαιόλαδο
χυμός 1 λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
1 κούπα μικρές πράσινες τσακιστές ελιές
Εκτέλεση
Πλένετε το φιλέτο του βακαλάου, το στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας και το αλατοπιπερώνετε.
Καθαρίζετε τα χόρτα, τα πλένετε και τα κόβετε σε κομμάτια.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε τα χόρτα και τα ανακατεύετε. Όταν μαλακώσουν προσθέτετε αλάτι, πιπέρι , ½ κούπα νερό και τα αφήνετε να βράσουν για 5΄περίπου. Τα μεταφέρετε και τα στρώνετε μέσα σε ένα ταψί.
Τοποθετείτε τα φιλέτα του βακαλάου πάνω από τα χόρτα, και τα περιχύνετε με το χυμό λεμονιού .Ψήνετε το φαγητό στους 180º για 20΄-25΄περίπου.
Βγάζετε το φαγητό από το φούρνο, προσθέτετε τις ελιές και το περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο.
Tip*
Μπορείτε να τον συνοδέψετε υπέροχα με μια καλή χειροποίητη σκορδαλιά από φρέσκιες πατάτες.