Γλυκό: crumble μήλου με κόκκινο κρασί χωρίς πολλά λιπαρά
Ένα υπέροχο γλυκό χωρίς πολλές θερμίδες που ταιριάζει απόλυτα με τον φθινοπωρινό καιρό.
Υλικά
5 μεγάλα μήλα ξεφλουδισμένα κομμένα στη μέση χωρίς τα κουκούτσια
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
125ml (1/2 φλιτζάνι) κόκκινο κρασί
3 ξυλάκια κανέλα
3 ολόκληρα γαρίφαλα
100 γραμμάρια (2/3 του φλιτζανιού) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 και 1/2 κουταλιές της σούπας μειωμένης περιεκτικότητας σε λιπαρά βούτυρο
25 γραμμάρια (1/4 του φλιτζανιού) νιφάδες βρώμης
2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και βουτυρώστε ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος.
2. Κόψτε κάθε μισό μήλο σε τέταρτα και βάλτε τα μαζί με τη ζάχαρη, το κρασί, τα ξυλάκια κανέλας και τα γαρίφαλα σε μια κατσαρόλα.
3. Αφήστε τα να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά, χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
4. Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρετε τα μήλα στο βουτυρωμένο σκεύος και βράστε το υπόλοιπο μείγμα για 1-2 λεπτά μέχρι να μειωθεί στο μισό. Σουρώστε καλά και χύστε το πάνω από τα μήλα στο σκεύος.
5. Κοσκινίστε το αλεύρι και ανακατέψτε το με το μοσχοκάρυδο και την κανέλα. Με τα δάχτυλά σας δουλέψτε στο μπολ το βούτυρο με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να ενωθούν καλά και στη συνέχεια προσθέστε τις νιφάδες βρώμης και την μαύρη ζάχαρη και ανακατέψτε.
6. Μοιράστε το μείγμα πάνω από τα μήλα και ψήστε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσό χρώμα.
7. Αφαιρέστε από το φούρνο και σερβίρετε αμέσως (αν θέλετε μαζί με παγωτό).
Διαβάστε επίσης:
Γλυκό: crumble με μήλα και μούρα
Γλυκό: crumble με δημητριακά, μήλα και βατόμουρα με παγωτό κανέλα