Γλυκό: charlotte με μήλα και βερίκοκα
Ένα καθαρά ευρωπαϊκό γλυκό με ψωμί, βερίκοκα και μήλα που θα λατρέψετε.
Υλικά
140 γραμμάρια (1 φλιτζάνι) ψιλοκομμένα αποξηραμένα βερίκοκα
1/2 φλιτζάνι κρύο νερό
170 γραμμάρια ζάχαρη
6 μήλα καθαρισμένα, κομμένα σε τέταρτα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
16 φέτες άσπρο ψωμί χωρίς την κόρα
80 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο
90 γραμμάρια (1/4 του φλιτζανιού) μαρμελάδα βερίκοκο
Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώστε μια στρογγυλή φόρμα με τσέρκι βάθους 8 εκατοστών και διαμέτρου 20 εκατοστών.
2. Ανακατέψτε 70 γραμμάρια ζάχαρης με τα βερίκοκα και το νερό σε μια κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
3. Ανεβάστε τη θερμοκρασία να πάρει μία βράση το μείγμα και χαμηλώστε μετά αμέσως. Προσθέστε τα μήλα και μαγειρέψτε με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας για 10 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει.
4. Ανακατέψτε την κανέλα με την ζάχαρη σε ένα ρηχό μπολ.
5. Βουρτσίστε με το λιωμένο βούτυρο και τις δύο πλευρές από τις φέτες ψωμιού και πασπαλίστε τες (ή βουτήξτε τες) στο μείγμα ζάχαρης-κανέλας.
6. Στρώστε τις φέτες στα πλαϊνά της φόρμας καλύπτοντας ελαφρά τη μία με την άλλη (κρατήστε 4 φέτες στην άκρη).
7. Με αυτές τις 4 εναπομείναντες φέτες στρώστε τη βάση της φόρμας και πάλι καλύπτοντας ελαφρά τη μία με την άλλη.
8. Μετακινήστε με ένα κουτάλι το μείγμα μήλου στο κέντρο της φόρμας και στρώστε το άμορφα. Ψήστε για 30-35 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανό και να αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα.
9. Βουρτσίστε από πάνω με τη μαρμελάδα βερίκοκο και ψήστε για άλλα 5 λεπτά.
10. Αφήστε το γλυκό σας να κρυώσει καλά για 1 ώρα και ξεφορμάρετε (όχι πιο νωρίς, γιατί μπορεί να καταρρεύσει.
Διαβάστε επίσης: