Γλυκό: σοκολατένιο κέικ με mousse σοκολάτας
Σοκολατένια βάση κέικ περιχυμένη με σοκολατένια mousse. Μια απολαυστική βουτιά στη σοκολάτα.
Υλικά
250 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα
125 γραμμάρια βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
60 ml (1/4 του φλιτζανιού) χυμός πορτοκάλι
2 κουταλιές της σούπας τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού
4 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
100 γραμμάρια (1/2 φλιτζάνι) ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
160 γραμμάρια (1 και 1/2 φλιτζάνι) αμυγδαλόψιχα τριμμένη
2 κουταλιές της σούπας έξτρα ζάχαρη
Ζαχαρωμένες φέτες πορτοκαλιού για τη διακόσμηση
Για τη mousse σοκολάτας
125 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα
300 ml κρέμα γάλακτος με ζελατίνη και 35% περιεκτικότητα σε λιπαρά
2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 ασπράδι αυγού
55 γραμμάρια (1/4 του φλιτζανιού) ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώστε μια στρογγυλή φόρμα με τσέρκι διαμέτρου 22 εκατοστών.
2. Ανακατέψτε τη σοκολάτα, το βούτυρο, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα πορτοκαλιού σε μια κατσαρόλα. Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά περίπου μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και μετά αφήστε το μείγμα να κρυώσει για 10 λεπτά.
3. Με ένα μίξερ χτυπήστε καλά τους κρόκους των αυγών μαζί με τα 100 γραμμάρια ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να πήξουν.
4. Προσθέστε τα χτυπημένα αυγά και την αμυγδαλόψιχα στο μείγμα σοκολάτας και χτυπήστε καλά.
5. Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε καλά τα ασπράδια των αυγών με τις 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη μέχρι να σχηματίσουν μαλακές αιχμές.
6. Προσθέστε τα χτυπημένα ασπράδια στο προηγούμενο μείγμα και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
7. Χύστε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε για 50 λεπτά. Αφήστε το γλυκό σας να κρυώσει.
8. Για τη mousse σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ανακατέψτε τη σοκολάτα και την κρέμα γάλακτος για περίπου 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η σοκολάτα. Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια και ανακατέψτε. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μπολ και βάλτε το στο ψυγείο για 2 ώρες.
9. Με ένα μίξερ χτυπήστε το κρύο μείγμα σοκολάτας μέχρι να σχηματιστούν μαλακές αιχμές.
10. Χτυπήστε σε ένα καθαρό μπολ το ασπράδι με τα υπόλοιπα 55 γραμμάρια ζάχαρης μέχρι να σχηματιστούν και εδώ μαλακές αιχμές.
11. Προσθέστε τα χτυπημένα ασπράδια στο χτυπημένο μείγμα σοκολάτας και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
12. Απλώστε ομοιόμορφα τη mousse πάνω από το κέικ σας, σκεπάστε το γλυκό σας και βάλτε το στο ψυγείο για 4 ώρες.
13. Ξεφορμάρετε, διακοσμήστε με τις φέτες πορτοκαλιού και σερβίρετε.
Διαβάστε επίσης:
Γλυκό: αχλάδια με βούτυρο και αμύγδαλα