Μελιτζανόπιτα με καρύδια και πράσα
Μια χορταστική, τραγανή και πρωτότυπη πίτα
Yλικά
1 κουτί (850 γρ) φύλλο ζύμης
3 μελιτζάνες κομμένες σε φέτες
3 πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες
2 κούπες γραβιέρα τριμμένη
½ κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο
2 κούπες καρύδια χοντροκομμένα
1 κγ κύμινο
1 κγ μαύρο πιπέρι
125 γρ σπορέλαιο και 125 γρ βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
1 στραγγιστό γιαούρτι και λίγο μοσχοκάρυδο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βάλτε τις φέτες μελιτζάνας στο αλάτι και αφήστε τις 1 ώρα. Ξεπλύνετε και σκουπίστε τις. Ψήστε τις στο γκριλ, να ροδίσουν και μετά ψιλοκόψτε τις.
Σοτάρετε σε λίγο ελαιόλαδο τα πράσα και προσθέστε τις μελιτζάνες. Ανακατέψτε καλά, ρίξτε τα τυριά, τα καρύδια, το κύμινο και το πιπέρι.
Ανακατέψτε όλα καλά και βγάλτε τι μείγμα από τη φωτιά. Αφήστε να κρυώσει.
Βουτυρώστε ένα στρογγυλό ταψί (διαμέτρου 36 εκ). Στρώστε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντας καλά το καθένα ως εξής: Στρώστε το πρώτο φύλλο καλύπτοντας περίπου τα 2/3 του πάτου και ένα μέρος από τα πλάγια του ταψιού, ώστε το φύλλο να εξέχει λίγο. Στρώστε το δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο αλλά καλύπτοντας το μέρος του ταψιού που πριν έμεινε ακάλυπτο. Συνεχίστε με τα υπόλοιπα φύλλα σταυρωτά.
Απλώστε ομοιόμορφα τη γέμιση του κρέατος και ρίξτε το κεφαλοτύρι. Σκεπάστε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας και πάλι καλά το καθένα και στρώνοντάς τα λίγο σουρωμένα. Κλείστε την πίτα διπλώνοντας στριφτά προς τα μέσα τα κάτω φύλλα που εξέχουν. Χαράξτε την πίτα σε τριγωνικά κομμάτια.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 περίπου λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Μόλις βγάλετε την πίτα από το φούρνο ραντίστε την με λίγο νερό βρύσης και σκεπάστε την με μία πετσέτα κουζίνας. Αφήστε την να κρυώσει λίγο πριν την ξεσκεπάσετε. Σερβίρετε βάζοντας μια κουταλιά γιαούρτι πάνω σε κάθε κομμάτι πίτας και πασπαλίζοντας με λίγο μοσχοκάρυδο.