Πολίτικη Πατατόπιτα
Μια Πολίτικη, τραγανή και πλούσια σε υλικά πατατόπιτα
Yλικά
1 κουτί (500 γρ) φύλλο κρούστας για πίτες
1 κιλό πατάτες, βρασμένες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
10 φέτες κασέρι
10 φέτες γκούντα
10 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
4 μέτρια κρεμμύδια
3 αυγά
2 κσ μαϊντανό
½ κούπα φρέσκο γάλα
2 κσ γραβιέρα τριμμένη
½ κούπα λάδι
αλάτι – πιπέρι
250 γρ βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
Εκτέλεση
Ξεχωρίστε 4 φύλλα, βάλτε τα στο ταψί που θα φτιάξετε την πίτα τοποθετώντας ανάμεσα στο καθένα μία λαδόκολλα. Ψήστε τα στους 180°C για 15 λεπτά. Βγάλτε τα από το φούρνο και απλώστε τα ένα – ένα στο τραπέζι.
Στο μεταξύ ετοιμάστε την γέμιση. Σοτάρετε τα κρεμμύδια με το μισό λάδι μέχρι να ροδίσουν. Σε ένα μπολ βάλτε τις πατάτες, τον μαϊντανό, το κρεμμύδι, το ζαμπόν, τη γραβιέρα, 2 αυγά ολόκληρα, αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο λάδι. Ανακατέψτε καλά.
Βουτυρώστε το ταψί σας και απλώστε τα μισά ωμά φύλλα βουτυρώνοντας καλά το καθένα.
Στρώστε από πάνω τις φέτες κασέρι. Βάλτε από πάνω δύο από τα ψημένα φύλλα βουτυρώνοντάς τα ανάμεσα.
Απλώστε τη γέμιση της πατάτας. Τοποθετήστε τα άλλα δύο φύλλα βουτυρώνοντάς τα και πάλι.
Στρώστε με τις φέτες γκούντα. Σκεπάστε με τα υπόλοιπα ωμά φύλλα βουτυρώνοντας και πάλι το καθένα. Χτυπήστε το αυγό με το φρέσκο γάλα και περιχύστε την πίτα. Χαράξτε την.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει.