Γλυκό: λαχταριστό κέικ σοκολάτας με γλάσο σοκολάτας
Ένα κέικ πραγματικός πειρασμός για τους λάτρεις της σοκολάτας.
Υλικά
270 γραμμάρια (1 και 1/3 του φλιτζανιού) μαύρη ζάχαρη
185 ml (3/4 του φλιτζανιού) γάλα
125 γραμμάρια βούτυρο κομμένο σε κύβους
50 γραμμάρια (1/2 φλιτζάνι) κακάο σε σκόνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
150 γραμμάρια (1 φλιτζάνι) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κουταλιές της σούπας απλό αλεύρι
3 ελαφρώς χτυπημένα αυγά
Για το γλάσο σοκολάτας
200 γραμμάρια (1 και 1/4 του φλιτζανιού) ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά της σούπας κακάο σε σκόνη
10 γραμμάρια (2 κουταλιές) βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλιά της σούπας βραστό νερό
Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς και βουτυρώστε μια βαθιά τετράγωνη φόρμα για κέικ. Στρώστε στη βάση και στα πλαϊνά της φόρμας αντικολλητικό χαρτί.
2. Τοποθετήστε τη ζάχαρη, το γάλα και το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
3. Κοσκινίστε το κακάο και τη μαγειρική σόδα μέσα στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας με ένα σύρμα μαγειρικής μέχρι να γίνει ένα λέιο μείγμα (μην πάρει βράση). Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς για 5 λεπτά.
4. Κοσκινίστε τα δύο είδη αλευριού και προσθέστε τα σε δύο δόσεις στο μείγμα σοκολάτας ανακατεύοντας καλά κάθε φορά.
5. Προσθέστε τα αυγά και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
6. Χύστε το μείγμα στη φόρμα και χτυπήστε ελαφρά τη φόρμα πάνω στον πάγκο για να φύγουν τυχόν φυσαλίδες.
7.Ψήστε για 50 λεπτά περίπου μέχρι το κέικ σας να ψηθεί, αφήστε το για 5 λεπτά να κρυώσει ελαφρά και ξεφορμάρετε και αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
8. Για το γλάσο κοσκινίστε τη ζάχαρη άχνη και το κακάο σε ένα μπολ. Προσθέστε το βούτυρο και το νερό και ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα.
9. Με το πίσω μέρος ενός κουταλιού, με μια σπάτουλα ή απλώς με ένα μαχαίρι απλώστε το πάνω στο κέικ ομοιόμορφα. Αφήστε το γλάσο να σκληρύνει για 50 λεπτά και σερβίρετε.
Διαβάστε επίσης:
Γλυκό: κέικ με τζίντζερ, αχλάδια και μαρμελάδα βερίκοκο
Γλυκό: κέικ λεμονιού με καρύδα