Μετσοβίτικες Χυλοπίτες με κοτόπουλο και πάπρικα
Μια παραδοσιακή συνταγή με καταγωγή από το Μέτσοβο
Υλικά
500 γρ. Χυλοπίτες
1 μεγάλο κοτόπουλο,
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα,
200 γρ. χυμός τομάτας,
2 κούπες τομάτα τριμμένη,
1 κούπα ελαιόλαδο,
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί,
αλάτι,
πιπέρι,
πάπρικα,
μπούκοβο,
μετσοβόνε τριμμένο
Εκτέλεση
Κόβετε το κοτόπουλο σε μερίδες και το σοτάρετε σε λίγο λάδι. Μόλις ροδίσει, προσθέτετε το κρεμμύδι, τσιγαρίζετε και σβήνετε με το κρασί.
Προσθέτετε την ψιλοκομμένη τομάτα, το χυμό τομάτας, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα, το μπούκοβο, το υπόλοιπο λάδι και λίγο νερό.
Στη συνέχεια, βάζετε το κοτόπουλο μαζί με τη σάλτσα σε ταψί με καπάκι, ακολουθώντας το Μετσοβίτικο τρόπο, και ψήνετε μέχρι να μαλακώσει.
Τότε, προσθέτετε ζεστό νερό, ρίχνετε τις χυλοπίτες και αφήνετε να ψηθούν για 12-14 λεπτά.
Μόλις βγάλετε το φαγητό από το φούρνο, σερβίρετε και πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο μετσοβόνε.