Σαλάτα με φασόλια και σάλτσα από ταχίνι
Χορταστική και πολύ θρεπτική σαλάτα με όσπρια
Υλικά
2 κούπες µέτρια φασόλια
2 κσ ελαιόλαδο
2-3 κσ ταχίνι
2 φρέσκα κρεµµυδάκια ψιλοκοµµένα
1/2 ματσάκι µαϊντανό ψιλοκοµµένο
2 τοµάτες κοµµένες σε φέτες
Χυµό από 2 µέτρια λεµόνια
2 βραστά αβγά
4 σκελίδες σκόρδο
2 κσ ξίδι
2 κγ κόκκινο πιπέρι ή πάπρικα
1 κγ αλάτι
Εκτέλεση
Μουσκεύετε τα φασόλια για 7-8 ώρες σε καθαρό κρύο νερό. Τα σουρώνετε και τα βράζετε σε καθαρό κρύο νερό για 30 λεπτά για να µαλακώσουν. Αλλάζετε το νερό και βράζετε τα φασόλια σε φρέσκο νερό, ώστε να γίνουν εντελώς µαλακά χωρίς όµως να λιώσουν.
Τα βάζετε στην άκρη να κρυώσουν µαζί µε το νερό που τους έχει αποµείνει. Παίρνετε 2-3 κουταλιές της σούπας βρασµένα φασόλια, τα πολτοποιούµε µε ένα πιρούνι, προσθέτετε το σκόρδο, το ταχίνι, το χυµό των λεµονιών, το ξίδι, το αλάτι και το ελαιόλαδο, τα οποία έχετε δουλέψει όλα µαζί σε ένα µπολ για 5-6 λεπτά ώστε να έχουν γίνει µια οµοιογενής κρέµα.
Ενώνετε το µείγµα αυτό µε τα υπόλοιπα βρασµένα φασόλια και ανακατεύετε καλά. Στο τέλος προσθέτετε το ψιλοκοµµένο κρεµµύδι, το µαϊντανό, το κόκκινο πιπέρι ή την πάπρικα και αλάτι. Τα τοποθετείτε σε ένα δίσκο σερβιρίσµατος και το διακοσµείτε µε τις κοµµένες σε φέτες τοµάτες και τα αβγά.