Γλυκό: εκλέρ με κρέμα καφέ
Ένα υπέροχο γλύκισμα με σοκολάτα και κρέμα αρωματισμένη με καφέ.
Υλικά
60 γραμμάρια βούτυρο
185 ml (3/4 του φλιτζανιού) νερό
115 γραμμάρια (3/4 του φλιτζανιού) κοσκινισμένο, απλό αλεύρι
3 ελαφρώς χτυπημένα αυγά
200 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα σπασμένη σε κομματάκια
500 ml (2 φλιτζάνια) κρέμα γάλακτος με ζελατίνη και 35% περιεκτικότητα σε λιπαρά
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
2 κουταλάκια του γλυκού στιγμιαίος καφές σε σκόνη
2 κουταλάκια του γλυκού βραστό νερό
1 κουταλιά της σούπας λικέρ Baileys
Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και στρώστε αντικολλητικό χαρτί σε δύο ταψιά.
2. Ανακατέψτε το βούτυρο και το νερό σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, μέχρι το βούτυρο να λιώσει και το μείγμα να έρθει σε σημείο βρασμού. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από το μάτι.
3. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Ξαναβάλτε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι το μείγμα πια να μην κάθεται στα πλαϊνά της κατσαρόλας. Αφήστε το να κρυώσει.
4. Μεταφέρετε το κρύο μείγμα σε ένα μπολ και χτυπήστε με το μίξερ προσθέτοντας τα ελαφρώς χτυπημένα αυγά κουταλιά κουταλιά χωρίς να σταματάτε το χτύπημα μέχρι να έχετε μια ζύμη παχιά και γυαλιστερή.
5. Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια σακούλα κορνέ με ένα απλό ακροφύσιο στην άκρη της με φάρδος 1,5 εκατοστό.
6. Φτιάξτε πάνω στα ταψάκια με το αντικολλητικό χαρτί μικρούς κορμούς 11 εκατοστών μήκους, αφήνοντας περιθώριο μεταξύ τους. Ψεκάστε ελαφρά με νερό και ψήστε για 20 λεπτά. Μειώστε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς και ψήστε για άλλα 30 λεπτά περίπου μέχρι τα εκλέρ σας να έχουν φουσκώσει και να έχουν πάρει ένα χρυσοκίτρινο χρώμα.
7.Αφήστε τα μες στο σβηστό φούρνο με την πόρτα μισάνοιχτη για να στεγνώσουν και μετά βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς.
8. Λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και απλώστε τη πάνω από τα εκλέρ. Αφήστε τη να σταθεί.
9. Στο μεταξύ χτυπήστε την κρέμα γάλακτος και την ζάχαρη άχνη σε ένα μπολ μέχρι να σχηματιστούν σκληρές αιχμές.
10. Διαλύστε τον καφέ στο βραστό νερό και προσθέστε τον μαζί με το Baileys στην χτυπημένη κρέμα ανακατεύοντας μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
11. Με ένα κουτάλι βάλτε την κρέμα σε ένα κορνέ, κόψτε τα εκλέρ οριζόντια (όχι εντελώς) και γεμίστε τα με την αρωματισμένη με καφέ κρέμα.
Διαβάστε επίσης:
Γλυκό: μαύρα ζελέ με καφέ και κρέμα
Γλυκό: λαχταριστά τρουφάκια με καφέ