Νηστίσιμο σαραγλί
Μια και ήρθε ξανά η Σαρακοστή ας ξαναθυμηθούμε μια παιδική γεύση που μπορεί να γλυκάνει μια συγκέντρωση φιλενάδων ή το κυριακάτικο τραπέζι ... Το γλυκό ονομάζεται σαραγλί, μοιάζει με μπακλαβά... στο νηστίσιμό του.
Υλικά
1 πακέτο φύλλο μπακλαβά(10 φύλλα)
600 γρ.βούτυρο ή λάδι
700 γρ.καρύδια και αμύγδαλα τριμμένα
1 κτλ. σούπας κανέλλα,μισό κουταλάκι γαρύφαλλο
λίγη φρυγανιά κοπανισμένη
2 κιλά ζάχαρη
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τα καρύδια, τα αμύγδαλα, την φρυγανιά, την κανέλλα και μισό κιλό ζάχαρη. Σε βουτυρωμένο ταψί απλώνουμε ένα φύλλο, το αλείφουμε με λάδι ή βούτυρο λιωμένο και σκορπίζουμε μέσα το μείγμα .Τυλίγουμε σε ρολό και κατόπιν το κουλουριάζουμε κυκλικά σε σχήμα σαλιγκαριού και το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού. Το δεύτερο φύλλο γίνεται κατά τον ίδιο τρόπο και το τοποθετούμε γύρω από τον πρώτο σαλίγκαρο. Έτσι γεμίζει όλο το ταψί. Στο τέλος, περιχύνουμε τα κομμάτια με βούτυρο. Κόβουμε το γλυκό σταυρωτά και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.
Σε κατσαρολάκι ετοιμάζουμε το σιρόπι με την υπόλοιπη ζάχαρη σε ενάμιση ποτήρι νερό και το χυμό από ένα λεμόνι μέχρι να δέσει για περίπου 10 λεπτά. Με το σιρόπι θα περιχύσουμε το κρύο σαραγλί και θα το σκεπάσουμε να 'ξεκουραστεί ' και να το απορροφήσει.