Πουτίγκα με καρύδια πεκάν και άρωμα καφέ
Ένα υπέροχο γλύκισμα με εύκολη σάλτσα espresso.
Σάλτσα espresso που καραμελώνει στο φούρνο όσο το γλυκό σας ψήνεται και τα καρύδια πεκάν γίνονται ακόμη πιο τραγανιστά, κάνει αυτήν την πουτίγκα ακαταμάχητη.
Υλικά
80 γραμμάρια βούτυρο, ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι (125ml) γάλα
1 φλιτζάνι (150 γραμμάρια) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 φλιτζάνι (100 γραμμάρια) καστανή ζάχαρη
1 ελαφρώς χτυπημένο αυγό
2 κουταλιές της σούπας χρυσό σιρόπι (ή μέλι)
1/2 φλιτζάνι (70 γραμμάρια) καρύδια πεκάν, χοντροκομμένα
Για την sauce καφέ
3/4 του φλιτζανιού (150 γραμμάρια) καστανή ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι (125ml) espresso
3/4 του φλιτζανιού (185 ml) βραστό νερό
1/2 φλιτζάνι (125ml) κρέμα γάλακτος με 20% περιεκτικότητα σε λιπαρά
40 γραμμάρια βούτυρο, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώστε ένα πυρίμαχο σκεύος χωρητικότητας 1,5 λίτρου.
2. Συνδυάστε το βούτυρο και το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Μαγειρέψτε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Συνδυάστε το αλεύρι και τη ζάχαρη σε ένα μετρίου μεγέθους μπολ. Προσθέστε το μείγμα βουτύρου, το αυγό και το χρυσό σιρόπι και ανακατέψτε μέχρι όλα τα υλικά να συνδυαστούν καλά. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού χύστε το μείγμα στην έτοιμη φόρμα και πασπαλίστε με τα καρύδια πεκάν.
3. Για τη sauce συνδυάστε όλα τα υλικά σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Ανακατέψτε πολύ καλά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και το μείγμα να αποκτήσει ομοιογένεια. Περιχύστε το γλυκό σας ομοιόμορφα.
4. Ψήστε για 30 λεπτά περίπου. Αφήστε το γλυκό σας 5 λεπτά να κρυώσει και σερβίρετε με παγωτό βανίλια ή σαντιγί.
Διαβάστε επίσης:
Πουτίγκα ρυζιού αρωματισμένη με μοσχοκάρυδο