Aφράτες τηγανίτες από καλαμπόκι με σπιτική σάλτσα αβοκάντο
Ελαφρύ, πεντανόστιμο και εντελώς καλοκαιρινό!
Μπορεί να ξέρουμε τα pancakes αλλά τα corn cakes, οι τηγανίτες καλαμποκιού κοινώς, είναι μια εξίσου λαχταριστή λιχουδιά όταν θες κάτι πιο αλμυρό και «κανονικό» σε φαγητό, αλλά και μια πολύ πιο θρεπτική λιχουδιά. Η σάλτσα αβοκάντο απλά την απογειώνει.
Υλικά
3 καλαμπόκια, καθαρισμένα
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα καλαμποκάλευρο
1/4 κούπας κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/4 κούπας κόλιαντρο, ψιλοκομμένο
1κ.γ. baking powder
1/2κ.γ. baking soda
αλάτι, πιπέρι
2 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
2κ.σ. βουτυρόγαλα
2κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
φυτικό λάδι για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
6-10 τομάτες τσέρι, κομμένες στη μέση
1 πράσινο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
2κ.σ. ψιλοκομμένο κόλιαντρο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
χυμός από μισό lime
1 1/2κ.γ. ελαιόλαδο
1 1/2κ.γ. λευκό ξίδι
αλάτι, πιπέρι
1 ώριμο αβοκάντο, καθαρισμένο και σε κομμάτια
Εκτέλεση
1. Κόψτε τα σπόρια του καλαμποκιού σε ένα μεγάλο μπολ. Βάλτε 2 κούπες καλαμπόκι στο multi και χτυπήστε τις μέχρι να γίνουν ελαφρώς πουρές, αλλά όχι εντελώς.
2. Στο μπολ με το υπόλοιπο καλαμπόκι, προσθέστε το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το κρεμμύδι, το κόλιαντρο, το baking powder, την baking soda, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
3. Προσθέστε τα αυγά, το βουτυρόγαλα και το βούτυρο και ανακατέψτε καλά.
4. Ζεστάνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίξτε αρκετό λάδι ώστε να καλύψει την επιφάνεια και ζεστάνετέ το μέχρι να κάψει.
5. Πάρτε μεγάλες κουταλιές από το μείγμα και ρίξτε τις στο καυτό τηγάνι, 4-5 τη φορά. Προσοχή, μην τις στριμώξετε. Τηγανίστε τις για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να χρυσίσουν. Μεταφέρετέ τις σε ένα πιάτο που θα έχετε καλύψει με κουζινόχαρτο, για να απορροφήσει το πολύ λάδι.
Για τη σάλτσα
1. Ανακατέψτε πολύ καλά όλα τα υλικά σε ένα μικρό μπολ, εκτός από το αβοκάντο. Προσθέστε το μόνο λίγο πριν σερβίρετε, για να μην χάσει το χρώμα του. Η σάλτσα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι και 2 μέρες.