Εύκολη τάρτα με δαμάσκηνα
Φτιάξτε αυτήν την τάρτα και απολαύστε την τραγανή βάση με τη γέμιση από δαμάσκηνα σε συνδυασμό με παγωτό βανίλια.
Δαμάσκηνα τυλίγονται μέσα σε μαλακή ζύμη και ψήνονται στο φούρνο σε μια «άτσαλη» τάρτα.
Υλικά
2 φλιτζάνια απλό αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
125 γραμμάρια βούτυρο, κομμένο σε κύβους
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 αυγό
1/2 φλιτζάνι τριμμένα φουντούκια
800 γραμμάρια κονσέρβα δαμάσκηνα, καλά στραγγισμένα, κομμένα στη μέση και χωρίς κουκούτσια
1 ασπράδι αυγού, χτυπημένο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Στρώστε σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί.
Γραμμή ένα ταψί με λαδόκολλα. Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, το βούτυρο και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα. Προσθέστε το αυγό και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη (αν χρειαστεί προσθέστε κρύο νερό).
2 . Ζυμώστε τη ζύμη με τα χέρια σας τη ζύμη. Απλώστε τη σε ένα δίσκο πάχους 2 εκατοστών και τυλίξτε τη σε λαδόκολλα. Βάλτε τη στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
3. Απλώστε τη ζύμη σε ένα κύκλο διαμέτρου 30 εκατοστών και βάλτε τη στο ταψί σας. Πασπαλίστε τη ζύμη σας με τα φουντούκια αφήνοντας λίγο περιθώριο από τις άκρες. Από πάνω σκεπάστε με τα δαμάσκηνα και κλείστε την τάρτα μαζεύοντας την τάρτα από τις άκρες (φροντίστε να μείνουν τα μισά δαμάσκηνα εκτεθειμένα).
4. Βουρτσίστε από πάνω με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίστε με την 1 κουταλιά ζάχαρη άχνη. Ψήστε για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Σερβίρετε αν θέλετε με παγωτό.
Διαβάστε επίσης:
Γεμιστή πίτα με μήλα και φραγκοστάφυλα
Τάρτα με σφολιάτα και βερίκοκα