To πιο αναπάντεχο, υπέροχο γλυκό: Τάρτα με γλυκοπατάτες
Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά η νοστιμιά του θα σας «στείλει» κανονικά.
Ξεχάστε τα συμβατικά γλυκά, ξεχάστε τις σοκολάτες και τα τσιζκέικ, υπάρχει μια τάρτα που μάλλον δεν είχατε σκεφτεί ποτέ ως γλυκό και η οποία θα «στοιχειώσει» τα όνειρά σας μέχρι να την ξαναφτιάξετε. Και σίγουρα αυτή η ώρα δεν θα αργήσει.
Υλικά
500γρ. γλυκοπατάτες
1/2 κούπα βούτυρο, λιωμένο
1/2 κούπα λευκή ζάχαρη
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
1/2 κούπα γάλα εβαπορέ
2 αυγά
1κ.γ. αλεύρι
1/2κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/2κ.γ. κανέλα
1/4κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
1κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 ζύμη για τάρτα
Εκτέλεση
1. Βράστε τις γλυκοπατάτες ολόκληρες με το δέρμα τους για 40-50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Ρίξτε τους κρύο νερό και αφαιρέστε το δέρμα.
2. Ρίξτε τις πατάτες και το βούτυρο στο μπολ του μίξερ και χτυπήστε τα με τη λαβή του μίξερ μέχρι να γίνουν πουρές.
3. Ρίξτε μέσα την ζάχαρη, το γάλα, τα αυγά, το αλεύρι, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, το τζίντζερ και τη βανίλια και χτυπήστε τα όλα μαζί σε μέτρια ταχύτητα μέχρι το μείγμα να γίνει απαλό.
4. Ρίξτε το μείγμα μέσα στη ζύμη, την οποία θα έχετε απλώσει ομοιόμορφα από πριν σε ένα πυρέξ ή μια ταρτιέρα. Βάλτε τη στο φούρνο και ψήστε την στους 175C για 55 με 60 λεπτά ή μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό από μέσα. Η τάρτα θα φουσκώσει σαν σουφλέ στην αρχή και στην πορεία θα «κάτσει», όσο κρυώνει.