Κέικ με αχλάδια, καρύδια και σταφίδες
Τα πρώτα αχλάδια της σεζόν αποτελούν το ιδανικό υλικό για ένα κέικ με φθινοπωρινή διάθεση.
Αχλάδια, σταφίδες, καρύδια και μπαχαρικά αγκαλιάζονται σε ζύμη κέικ και περιχύνονται με ζεστό σιρόπι κονιάκ με μέλι.
Υλικά
155 γραμμάρια (3/4 του φλιτζανιού) ψιλή ζάχαρη
150 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά
225 γραμμάρια (1 και 1/2 φλιτζάνι) απλό αλεύρι
3 κουταλάκια του γλυκού baking powder
125 γραμμάρια (1/2 φλιτζάνι) γιαούρτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
500 γραμμάρια αχλάδια, ξεφλουδισμένα, χωρίς τα κουκούτσια τους, χοντροκομμένα
55 γραμμάρια (1/2 φλιτζάνι) καρύδια, ψιλοκομμένα
65 γραμμάρια (1/3 του φλιτζανιού) σταφίδες
1 κουταλάκι του γλυκού ανάμεικτα μπαχαρικά (κανέλα, μοσχοκάρυδο κλπ)
60 ml (1/3 του φλιτζανιού) κονιάκ
2 κουταλιές της σούπας μέλι
Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς και βουτυρώστε μια στρογγυλή φόρμα με τσέρκι διαμέτρου 23 εκατοστών. Στρώστε της στη βάση αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
2. Με το μίξερ χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε ένα μπολ μετρίου μεγέθους μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέστε τα αυγά, ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Προσθέστε στο μείγμα το αλεύρι και το baking powder κοσκινισμένα και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Ομοίως με το γιαούρτι και τη μαγειρική σόδα.
3. Προσθέστε στο μείγμα σας τα αχλάδια, τα καρύδια, τις σταφίδες και τα ανάμεικτα μπαχαρικά και ανακατέψτε πολύ καλά. Με ένα κουτάλι χύστε το μείγμα σας στην έτοιμη φόρμα και λειάνετε την επιφάνεια. Κάντε με το κουτάλι μια μικρή τρύπα στο κέντρο. Ψήστε στο φούρνο για 1 ώρα περίπου.
4. Στο μεταξύ μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά σε μια μικρή κατσαρόλα το κονιάκ με το μέλι, ανακατεύοντας, για περίπου 2 λεπτά μέχρι το μέλι να λιώσει.
5. Με ένα σουβλάκι κάντε τρύπες στο ζεστό κέικ σας και περιχύστε το με το σιρόπι κονιάκ. Αφήστε το να κρυώσει. Ξεφορμάρετε, κόψτε σε φέτες και σερβίρετε με σαντιγί.