Λαχταριστό κέικ σοκολάτας με δύο μοναδικές σάλτσες καραμέλας και σοκολάτας
Φανταστείτε ένα brownie σε μορφή κέικ που σερβίρεται με σάλτσες καραμέλας, σοκολάτας και παγωτό.
Εντυπωσιάστε με αυτό το gourmet επιδόρπιο.
Υλικά
175 γραμμάρια καλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα
175 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/3 του φλιτζανιού (80 ml) ουίσκι
1 φλιτζάνι (200 γραμμάρια) καστανή ζάχαρη
200 γραμμάρια ψιλή ζάχαρη
3 αυγά, χτυπημένα
1 και 1/2 φλιτζάνι (225 γραμμάρια) απλό αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
110 γραμμάρια δάκρυα σοκολάτας
Για τη σάλτσα καραμέλας
100 γραμμάρια ακατέργαστη μαύρη ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας μέλι
50 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο
150ml κρέμα γάλακτος με ζελατίνη και 35% περιεκτικότητα σε λιπαρά
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για τη σάλτσα σοκολάτας
125 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα, σπασμένη σε κομμάτια
185 ml (3/4 του φλιτζανιού) κρέμα γάλακτος με ζελατίνη και 35% περιεκτικότητα σε λιπαρά
Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 και βουτυρώστε ελαφρά μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τσέρκι διαμέτρου 24 εκατοσ.
2. Λιώστε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα, το βούτυρο, το εκχύλισμα βανίλιας και το ουίσκι ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Προσθέστε την καστανή ζάχαρη και χτυπήστε καλά. Προσθέστε την ψιλή ζάχαρη και χτυπήστε καλά μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
3. Απομακρύνετε το μείγμα σας από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει ελαφρά. Προσθέστε τα αυγά, το αλεύρι, το baking powder και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και χτυπήστε το μείγμα σας καλά. Προσθέστε τα δάκρυα σοκολάτας και ανακατέψτε.
4. Χύστε το μείγμα σας στη φόρμα και ισιώστε την επιφάνεια. Ψήστε για 35-40 λεπτά μέχρι το κέικ να αρχίσει να συρρικνώνεται μακριά από τις πλευρές του τηγανιού . Αφήστε το να κρυώσει ελαφρά και ξεφορμάρετέ το.
5. Όσο το κέικ ψήνεται ετοιμάστε τις δύο σάλτσες. Για τη σάλτσα καραμέλας μαγειρέψτε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά τη ζάχαρη, το μέλι και το βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και το εκχύλισμα βανίλιας και αφήστε το μείγμα σας να βράσει για 1-2 λεπτά , ανακατεύοντας. Αφήστε τη σάλτσα σας να κρυώσει .
6. Για τη σάλτσα σοκολάτας βάλτε τα κομμάτια σοκολάτας σε ένα πυρίμαχο σκεύος μεσαίου μεγέθους. Ζεστάνετε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος μέχρι λίγο πριν βράσει. Περιχύστε την τεμαχισμένη σοκολάτα σας με τη ζεστή κρέμα και ανακατέψτε μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
7. Σερβίρετε το κέικ σας με μια μπάλα παγωτό βανίλιας περιχύνοντάς το με σάλτσα σοκολάτας και καραμέλας.
Διαβάστε επίσης: