Νιώθεις πρησμένη και δεν ξέρεις γιατί; Μάθε τους λόγους και πώς θα το καταπολεμήσεις!
Με αφορμή ένα post στον προσωπικό μου λογαριασμό δείχνοντας σας την «φουσκωμένη» μου κοιλιά (όχι από εγκυμοσύνη σίγουρα) μοιράστηκα μαζί σας ένα θέμα που με ταλαιπωρεί κάποιες μέρες το μήνα.
Γεια σας και πάλι αγαπημένες μου,
Έρχομαι σήμερα με ένα θέμα που σας είχα υποσχεθεί πολύ καιρό ότι θα γράψω και με παρότρυνση δική σας.
Με αφορμή ένα post στον προσωπικό μου λογαριασμό δείχνοντας σας την «φουσκωμένη» μου κοιλιά (όχι από εγκυμοσύνη σίγουρα) μοιράστηκα μαζί σας ένα θέμα που με ταλαιπωρεί κάποιες μέρες το μήνα.
Οι ονομασίες που μπορούμε να δώσουμε πολλές, φούσκωμα, πρήξιμο μέχρι και τυμπανισμό το αποκαλούμε.
Ναι αρκετές μέρες έχω αυτό το ενοχλητικό «πρήξιμο» και ψάχνω την πηγή του προβλήματος. Διαπίστωσα επίσης μετά το post μου ότι είστε πάρα μα πάρα πολλές γυναίκες που αντιμετωπίζετε το ίδιο θέμα.
Έκανα λοιπόν την έρευνα μου και φυσικά συγκέντρωσα και πολλά στοιχεία από τα μηνύματα που δέχτηκα.
Εκτός από τη δυσκοιλιότητα που είναι το προφανές αίτιο για τέτοιες καταστάσεις ,πάμε να δούμε κάποια διαφορετικά αίτια που προκαλούν αυτά τα ενοχλητικά πρηξίματα.
- Αρχηγός να ξέρετε της κατάστασης αυτής είναι το άγχος! Ω ναι ! Νούμερο ένα αίτιο για φουσκώματα. Όσο περισσότερο τόσο χειρότερα. Θα μου πείτε πως να το καταπολεμήσουμε; Θα σας πω αλήθεια. Δεν είναι εύκολο να διατηρούμε την ηρεμία μας ειδικά αυτές τις μέρες.. Δυστυχώς και εγώ έχω αρκετό άγχος στην καθημερινότητα μου για να τα προλάβω όλα και να αναλάβω νέα projects όπως το the healthyplan.gr που ήδη έχετε αγαπήσει πολύ.
- Ο κακός ύπνος ή οι λίγες ώρες ύπνου. Μια κατάσταση την οποία βιώνω και εγώ από τότε που έγινα μαμά. 2μιση χρόνια λίγου και μη ποιοτικού ύπνου με κάνουν αρκετές μέρες να νιώθω σαν «μπαλόνι» στην κυριολεξία. Το σώμα δεν προλαβαίνει να ξεκουραστεί και να αναπληρώσει σωστά τα κύτταρά του με αποτέλεσμα να «υπολειτουργούν» οι μηχανισμοί του , να διαταράσσεται η μικροβιοκοινότητα του στομαχιού και του εντέρου και να δημιουργείται το ενοχλητικό πρήξιμο
- Ορμονικά θέματα που σχεδόν οι περισσότερες αντιμετωπίζουμε είτε για μεγάλες χρονικές περιόδους στη ζωή μας είτε ανά τακτά πιο μικρά χρονικά διαστήματα. Αν έχεις πολυκυστικές ωοθήκες για παράδειγμα είναι πολύ πιθανό να παρουσιάζεις φουσκώματα. Όπως επίσης και γενικότερες διαταραχές στον «κύκλο» σου , είτε με συχνές περιόδους είτε με κύκλο μεγαλύτερης διάρκειας (πχ 35-40 μέρες) μπορεί να οδηγήσουν σε αυτή την άβολη και εκνευριστικότατη θα έλεγα κατάσταση πρηξίματος.
- Διαφόρων ειδών δυσανεξίας με κυρίαρχη η δυσανεξία στη λακτόζη. Είναι εύκολο να το εντοπίσετε. Κάθε φορά που θα καταναλώσετε κάποιο γαλακτοκομικό , παρατηρήστε την συμπεριφορά της κοιλιάς σας. Αν δείτε πως η κατανάλωση γαλακτοκομικών σας φουσκώνει ξέρετε τι πρέπει να κάνετε. Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια ακούμε πολύ τη δυσανεξία σε ορισμένες τροφές. Θα μου πείτε είναι κάτι καινούριο; Προφανώς όχι απλά όσα περνάνε τα χρόνια θεωρώ πως καθώς η επιστήμη της υγείας εξελίσσεται , γίνονται περισσότερες μελέτες πιο εξειδικευμένες και φυσικά είμαστε και εμείς πιο προσεκτικές και αναζητούμε εξηγήσεις .
- Παθήσεις όπως η κοιλιοκάκη που ουσιαστικά είναι η δυσανεξία στη γλουτένη. Ο οργανισμός δυσκολεύεται να διασπάσει τα τρόφιμα εκείνα που περιέχουν γλουτένη . Η γλουτένη καταστρέφει το έντερο των ατόμων με κοιλιοκάκη με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών. Γλουτένη εμπεριέχεται στο ψωμί, πίτσα, δημητριακά. Οι νοσούντες με κοιλιοκάκη μπορεί να μην έχουν κάποιο σύμπτωμα και να μη το γνωρίζουν ή να εμφανίζουν διάφορα συμπτώματα όπως διάρροια, ανορεξία , πόνο στην κοιλιά και φυσικά τα φουσκώματα και πρηξίματα για τα οποία συζητάμε. Καλό είναι λοιπόν να κάνετε ένα διαγνωστικό έλεγχο σε περίπτωση που δεν το έχετε σκεφτεί και έχετε απορρίψει άλλα ενδεχόμενα.
- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Σύμφωνα με έρευνες συνήθως εμφανίζεται μετά από κάποια τροφική δηλητηρίαση ή γαστρεντερίτιδα ή ακόμα και από κάποια ψυχολογική αιτία . Συγκεκριμένες τροφές όπως προϊόντα με γλουτένη ή λακτόζη ενεργοποιούν τα μαστοκύτταρα που παράγουν την ισταμίνη-Α η οποία προκαλεί έντονους πόνους στην κοιλιά , πρηξίματα και διάρροιες. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα ακριβής εξέταση για ευερέθιστο έντερο αλλά καταλήγουμε στη περίπτωση αυτή αποκλείοντας όλα τα προηγούμενα.
Βλέπουμε λοιπόν πως είναι τα αίτια που μας προκαλούν τα ενοχλητικά πρηξίματα και νιώθουμε σαν «φούσκες» ειδικά προς το τέλος της ημέρας.
Πώς μπορούμε τώρα να το αντιμετωπίσουμε;
Κάθε ένα αίτιο έχει σίγουρα τη δική του αντιμετώπιση. Στις περιπτώσεις κοιλιοκάκης, δυσανεξίας λακτόζης και ευερέθιστου εντέρου θέλει προσοχή ιδιαίτερη στη διατροφή μας και αποφυγή συγκεκριμένων τροφών. Στο άγχος και τον ύπνο αντίστοιχα ηρεμία όσο γίνεται και καλύτερη ποιότητα ύπνου. Προσωπικά όσες μέρες έχω λιγότερο άγχος και κοιμηθώ καλύτερα αμέσως τα συμπτώματα μειώνονται. Στο ορμονικό ενδεχομένως ο γυναικολόγος να προτείνει κάποια αγωγή αλλά σε όλες τις περιπτώσεις να γνωρίζετε πως η γυμναστική και η κατανάλωση αρκετού νερού όπως και η μείωση του άγχους βοηθάνε πάρα πολύ!
Επίσης κάτι πολύ σημαντικό που έχω ανακαλύψει και έχει βοηθήσει εμένα αλλά και πολλές άλλες κοπέλες με φουσκώματα είναι κάποια ειδικά ροφήματα. Κάποια μπορείτε να τα βρείτε διαθέσιμα στο www.thehealthyplan.gr , όπως το τσάι macha (να είναι ποιότητας ceremonial grade που είναι η πιο αγνή και αποτοξινωτική) αλλά και το ρόφημα Anti bloating ένα mix φυτικό με μήλο, παπάγια , σταφύλι και μάραθο! Το μήλο είναι γνωστό μέσα από έρευνες πως εκτός από όλα τα ευεργετικά που έχει για τον οργανισμό (βιταμίνη Β, Ε , Κ, φυτικές ίνες) βοηθάει στα πρηξίματα, η παπάγια έχει ιδιότητες που αντιμετωπίζουν τους παράγοντες που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του εντέρου, το σταφύλι έχει αντιφλεγμονώδη και αντιελκωτική δράση και το μάραθο που είναι πηγή καλίου και φυλλικού οξέος, διουρητικό, χωνευτικό , σπασμολυτικό (βοηθάει σε πόνους της κοιλιάς, εμμηναγωγό ( βοηθάει στη ρύθμιση του έμμηνου κύκλου με αποτέλεσμα να σας βοηθήσει και σε αυτό το ορμονικό).
Πιστεύω να σας βοήθησα λίγο με την έρευνα που έκανα σχετικά με τα αίτια των πρηξιμάτων που εμφανίζουμε περισσότερο εμείς οι γυναίκες αλλά και πως να τα περιορίσετε.
Θυμηθείτε, λιγότερο άγχος, καλύτερη διατροφή , γυμναστική ( επίσης στο the healthyplan θα βρείτε προγράμματα γυμναστικής που μπορείτε να κάνετε εύκολα παντού), σωστά φυτικά σκευάσματα , αρκετό νερό και αισιοδοξία.
Συμβαίνει σχεδόν σε όλες μας , γι’ αυτό θέλησα με το post μου στο account μου στο Instagram να σας δείξω πως συμπάσχω και εγώ και δεν είστε μόνες σας..
Σας φιλώ και τα λέμε στο επόμενο MLvlog !
Fit your life the easy way !
Υ.Γ περιμένω τα μηνύματά σας στο προσωπικό μου account στο Instagram και facebook: maria Louiza vourou