Το αθάνατο στυλ της Μελίνας Μερκούρη
Η Μελίνα Μερκούρη ήταν η αγαπημένη του ελληνικού λαού
Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 18 Οκτωβρίου του 1920. Τη βάφτισαν Αμαλία – Μαρία, δεν τη φώναξαν όμως έτσι ποτέ. Το Μελίνα, επρόκειτο να γίνει το όνομα που θα την καθιέρωνε σαν σύμβολο της γυναικείας δύναμης και του ελληνισμού, παγκοσμίως.
Σαν σήμερα, 19 χρόνια πριν, έφυγε από τη ζωή- μετά από μια δύσκολη μάχη με την επάρατη νόσο. Καταγόταν από οικογένεια πολιτικών και ήταν η αγαπημένη εγγονή του Σπύρου Μερκούρη, ενός από τους πιο δημοφιλείς Δημάρχους της Αθήνας για περισσότερα από 20 χρόνια. Πατέρας της, ο Σταμάτης Μερκούρης, βουλευτής για πάνω από 30 χρόνια και υπουργός Δημόσιας Τάξης και Δημοσίων Έργων. Μητέρα της, η Ειρήνη Λάππα, που ανήκε σε μια από τις καλύτερες αθηναϊκές οικογένειες. Μόρφωση και οικονομική επιφάνεια. Η οικογένεια προγραμμάτιζε για τη Μελίνα, μεγάλη Ακαδημαική καριέρα. Η Μελίνα απέκτησε και ένα αδερφό, τον Σπύρο. Ύστερα οι γονείς της χώρισαν, ξαναπαντρεύτηκαν και η Μελίνα έζησε με τον παππού της.
Θέατρο έπαιζε καθημερινά από 5 ετών, στον καθρέφτη, στο δρόμο, στα καφενεία, στα αγόρια του σχολείου. Η πιο ψηλή, δυναμική κι εντυπωσιακή από τα άλλα κοριτσια της ηλικίας της, έκαιγε καρδιές από νωρίς και παρά τα ταμπού της εποχής, εκείνη το ζούσε. Φοίτησε στο Μαράσλειο όμως ήταν αντιδραστική και έκανε συνεχώς κοπάνες. Δεν την ενδιέφεραν τα μαθήματα. Μόνο ο έρωτας και το θέατρο. Στα 14 της χρόνια ερωτεύεται τον ηθοποιό Σπύρο Παππά και ζουν ένα παθιασμένο στόρι μέχρι τα 17 της οπότε γνωρίζει τον εφοπλιστή Πάνο Χαροκόπο που την ερωτεύεται τρελά. Ο Χαροκόπος παίρνει διαζύγιο από τη γυναίκα του και είναι πρόθυμος να πραγματοποιήσει κάθε της επιθυμία. Εκείνη τον βάζει να ορκιστεί γραπτώς πως θα της επιτρέψει να γραφτεί σε σχολή θεάτρου. τελούν το γάμο κρυφά και ενημερώνουν τους γονείς της με ένα τηλεγράφημα που έγραφε «Γάμος Ετελέσθη». Το Σεπτέμβριο του 1938 περνά τις εξετάσεις για την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Λίγα χρόνια μετά χωρίζουν. Η Μελίνα έχει άλλα όνειρα. Ξεκινά της παραστάσεις με το Εθνικό και συνεχίζει στο θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Το Παρίσι δεν αργεί να έρθει. Εκεί γνωρίζει τον Μαρσέλ Ασάρ. Παίζει στο “Le Moulin de la Galette”, στο “Les Compagnons de la Marjolaine”, στο “Il etait une gare”. Έρχεται σε επαφή με τον τον Ζαν Κοκτώ, τον Ζαν Πωλ Σαρτρ, την Κολέτ, τη Φρανσουάζ Σαγκάν. Το 1953 παίρνει το βραβείο Μαρίκα Κοτοπούλη και δύο χρόνια μετά επιστρέφει στην Ελλάδα. Για δέκα χρόνια ασχολείται παράλληλα με τον θεατρικό συνδικαλισμό. Πρωταγωνιστεί στο Στέλλα του Μιχάλη Κακογιάννη και φτάνει στο φεστιβάλ των Κανών το 1956. Εκεί γνωρίζει τον Ζυλ Ντασσέν, ερωτεύονται και μένουν μαζί μέχρι το τέλος. Έρχεται το Ο Χριστός ξανασταυρώνεται και το Ποτέ την Κυριακή, η Φαίδρα το Τοπκαπί και φτάνει στις Κάνες κατακτώντας το βραβείο γυναικείας ερμηνείας. Η ταινία είναι υποψήφια για πέντε Όσκαρ. Δεν αργεί το Μπρόντουεη και η επιτυχία στην Αμερική.
21η Απριλίου πληροφορείται για το πραξικόπημα και οι δηλώσεις της στα ΜΜΕ κάνουν το δικτατορικό καθεστώς να της αφαιρέσει την Ελληνική ιθαγένεια. Έκτοτε αγωνίζεται σε όλο το κόσμο για την ανατροπή της Χούντας. Δεν μπόρεσε να παρεβρεθεί στην κηδεία του πατέρα της ενώ όταν έχασε τη μητέρα της της επιτρέπουν την είσοδο στην Ελλάδα για λίγες ωρες. Όταν πέφτει η Χούντα και επιστρέφει πλήθος λαού την υποδέχεται στο αεροδρόμιο. Ξεκινά μια λαμπρή πορεία στην πολιτική συνδυάζοντας το όραμά της με εκείνο το Ανδρέα Παπανδρέου, είναι η πιο ενεργή Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας από το 1981... Παρέδωσε τα όπλα στη μάχη με τον καρκίνο στις 6 Μαρτίου 1994, στο νοσοκομείο Μεμόριαλ της Νέας Υόρκης. Η κηδεία της έγινε στις 10 Μαρτίου με τιμές αρχηγού κράτους.
Η Μελίνα Μερκούρη αποτελεί σύμβολο θηλυκότητας μέσα από το δυναμισμό και εκτός από τη μεγάλη της προσφορά στις τέχνες και την πολιτική, θα μείνει αξέχαστη για το στυλ της.
Διαβάστε ακόμη:
Natalia Vodianova: η μαραθωνοδρόμος της πασαρέλας
H Yasmin Le Bon στα 48 της μοιάζει συνομήλικη με την κόρη της Amber