Τα πιο αμφιλεγόμενα concepts του Met Gala που άφησαν εποχή
Λίγο πριν τo κόκκινο χαλί του Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης υποδεχθεί τα πιο extravagant looks, κάνουμε μία αναδρομή στα πιο πολυσυζητημένα θέματα του Met Gala.
H πρώτη εβδομάδα του Μαΐου αποτελεί διαχρονικά ένα ορόσημο για τον κόσμο της μόδας, αφού κάθε χρόνο όλος ο πλανήτης παρακολουθεί ίσως το πιο πολυσυζητημένο κόκκινο χαλί της σεζόν, αυτό του Met Gala. Έτσι, και φέτος, μετά και τα δύο χρόνια της πανδημίας, και καθώς το τελευταίο Met Gala είχε μετακινηθεί για τον περασμένο Σεπτέμβριο λόγω της τήρησης των μέτρων προστασίας, το Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης ανοίγει και πάλι τις πόρτες τους, για να υποδεχτεί τα πιο extravagant και δημιουργικά looks της χρονιάς.
Ο ίδιος ο θεσμός του Met Gala είναι συνυφασμένος με την avant garde αισθητική και την καλλιτεχνική εκδοχή της μόδας, που ξεπερνά τα βασικά όρια της ενδυμασίας και ανάγεται πλέον σε τέχνη. Το θέμα κάθε χρονιάς βασίζεται στην τρέχουσα έκθεση του Metropolitan Museum. Έτσι, φέτος το concept της βραδιάς θα είναι «America: An Anthology of Fashion», το οποίο βασίζεται στο δεύτερο μέρος μίας έκθεσης γύρω από την ιστορία της αμερικάνικης μόδας. Έργο των προσκεκλημένων είναι να αναδείξουν και να τιμήσουν τους ανώνυμους και αφανείς ήρωες του αμερικάνικου σχεδίου.
Πέρα, όμως, από τις εντυπωσιακές εμφανίσεις και τα looks που έχουν περάσει στην ιστορία της μόδας, υπήρξαν και χρονιές που το ίδιο το θέμα της βραδιάς ήταν το πιο αμφιλεγόμενο σημείο, είτε λόγω του ορισμού του, είτε λόγω των εμφανίσεων που προέκυψαν τελικά στο κόκκινο χαλί από τους A-listers της showbiz.
Τα τρία πιο αμφιλεγόμενα θέματα στην ιστορία του Met Gala.
«Punk: Chaos», 2013
Μόνο από τον τίτλο και το άκουσμα του, υπήρξαν δεκάδες αρνητικά σχόλια, αφού η punk πλευρά της μόδας δεν είναι αγαπημένη στους περισσότερους. Μακριά από το elegance και την κομψότητα, κινείται σε πιο αντισυμβατικά μονοπάτια. Μέσω του συγκεκριμένου θέματος προβλήθηκε η επιρροή του punk κινήματος στην παγκόσμια υψηλή μόδα, από το 1970 και μετά.
Η Miley Cyrus έκανε μία από τις πιο εντυπωσιακές εμφανίσεις της βραδιάς με το Marc Jacob φόρεμα -τύπου δίχτυ. Βασίλισσα της βραδιά ήταν αδιαμφισβήτητα η Madonna με το καρό σακάκι της δια χειρός Ricardo Tisci, μαύρε ψηλές κάλτσες, μαύρη περούκα και αποκαλυπτικό shorts, που στολίστηκε με χρυσές αλυσίδες. Εντυπωσιακή ήταν και η Beyonce με ένα Givenchy gown σε dramatic style. Μαύρος δερμάτινος κορσές, ζώνη με studs και μία μπροκάρ φούστα με σκίσιμο δημιούργησαν το απόλυτο look της βραδιάς.
«China: Through the Looking Glass», 2015
Το 2015 το Met Gala αποφάσισε να τιμήσει και να εξερευνήσει την επιρροή της Κίνας στην μόδα του δυτικού κόσμου. Η Sarah Jessica Parker ήταν η επιτομή του Asian chic με ένα maxi satin μαύρο φόρεμα που σχεδίασε σε συνεργασία με την H&M. Ήταν, όμως το iconic head piece από τον Philip Treace σε ανατολίτικο κόκκινο, που φωτογραφήθηκε όσα λίγα items.
Έντονες αντιδράσεις ξέσπασαν ωστόσο στα social media για την πορεία της βραδιάς, αφού οι περισσότεροι σχολίασαν την επιλογή των celebrities να μην στηρίξουν Ασιάτες σχεδιαστές, με εξαίρεση την Rihanna, η οποία αποθεώθηκε με την κίτρινη δημιουργία του Guo Pei. Η όλη βραδιά χαρακτηρίστηκε ως γραφική και εντελώς υποτιμητική για την μεγάλη κουλτούρα της Κίνας.
«Heavenly bodies: Fashion & The Catholic Imagibation», 2018
Παρόλο που το θέμα είχε λάβει και την επίσημη έγκριση του Βατικανού, έχοντας μάλιστα στηρίξει την έκθεση, δανείζοντας περισσότερα από σαράντα κομμάτια της παπικής γκαρνταρόμπας και κοσμήματα αμύθητης αξίας από τον 18ο έως και τον 21ο αιώνα, οι επικριτές της βραδιάς ήταν κάτι παραπάνω από κακεντρεχείς, θεωρώντας πως τα όρια ξεπεράστηκαν. «Η πίστη μου στον Θεό δεν έχει καμία σχέση με το Met Gala,» έγραψε κάποιος χρήστης του Twitter.
Στο κόκκινο χαλί είδαμε μία από τις πιο δημιουργικές και glamorous βραδιές όλων των εποχών με φτερά αγγέλων, εντυπωσιακά κοσμήματα και ολοκέντητα υφάσματα, βαριά βελούδα, κορώνες, πανοπλίες ακόμη και μία μήτρα, στο κεφάλι της Rihanna δια χειρός John Galliano. Η Blake Lively με το κατακόκκινο Versace gown της πέρασε στις πιο iconic εμφανίσεις του θεσμού, θυμίζοντας σε όλους την έννοια της τέχνης που κυριαρχεί στην λέξη μόδα.