Σπουδάστριες μόδας κατασκευάζουν μάσκες στη μάχη ενάντια στον Κορονοϊό

Μαρία Ροδίτη

Μια ομάδα φοιτητριών στην Πράγα χρησιμοποιούν υλικά που περισσεύουν για να προμηθεύσουν μάσκες σε όποιον τις έχει ανάγκη.

Εν μέσω Κορονοϊού, η βιομηχανία της μόδας έχει «χτυπηθεί» σε πολλά επίπεδα. Τα events ακυρώνονται το ένα μετά το άλλο (συμπεριλαμβανομένων των fashion shows, του Met Gala και των CFDA Fashion Awards), ενώ παράλληλα ένας αυξανόμενος αριθμός λιανοπωλητών επιλέγει να κλείσει τις πόρτες του κι ενδεχομένως να αντιμετωπίσει έλλειμμα στις πωλήσεις.

Αν και αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή μοιάζει αρκετά ζοφερό, το χάος και η ευαισθησία ωθεί όλο και περισσότερους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα ταλέντα τους και τη δημιουργικότητά τους για να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και οι σπουδάστριες ή μελλοντικές σχεδιάστριες μόδας, οι οποίες έχουν αρχίσει να φτιάχνουν χειρουργικές μάσκες- κάτι που γίνεται όλο και πιο περιζήτητο, καθώς η παγκόσμια πανδημία επιδεινώνεται.

Photo credit: @tongktongkk




Στην Ακαδημία Τεχνών, Αρχιτεκτονικής & Σχεδίου της Πράγας, αρκετές σπουδάστριες έχουν μέχρι στιγμής ράψει εκατοντάδες μάσκες προσώπου, οι οποίες αμέσως στάλθηκαν σε νοσοκομεία, σπίτια ηλικιωμένων, εθελοντές ή άλλα άτομα που έχουν ανάγκη. Η πρωτοβουλία τέθηκε σε εφαρμογή αφού η κυβέρνηση της Τσεχίας εξέδωσε εντολή, ώστε όλοι να φορούν μάσκες προσώπου.


«Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο τα νοσοκομεία στην Τσεχία άρχισαν να ζητούν- μέσω social media- όλο και περισσότερες μάσκες (ακόμα και χειροποίητες)», λέει η Alice Klouzková, βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο. «Μιας και οι φοιτητές μας και οι σχεδιαστές μόδας μπορούν να ράψουν και να κατασκευάσουν με τις ραπτομηχανές τους μάσκες, απάντησαν αμέσως θετικά στο αίτημα και ξεκίνησαν την παραγωγή».

Photo credit: @kobeantique_warehouse

Σε περιόδους αβεβαιότητας δεν πρέπει να υποτιμάμε την ικανότητα των δημιουργικών βιομηχανιών να ενθαρρύνουν την αλλαγή και να βοηθήσουν τους άλλους. «Πιστεύουμε ακράδαντα στη μόδα ως μέσο ή ως εργαλείο κοινωνικής ευθύνης, που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας με πολλούς θετικούς τρόπους», λέει η Klouzková. «Στο Fashion Design Studio προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στο γεγονός ότι η μελλοντική απασχόληση των αποφοίτων μας πρόκειται να αλλάξει, περισσότεροι σχεδιαστές θα πρέπει να εργαστούν σε έργα, που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη ή τη φροντίδα των ηλικιωμένων!», συμπληρώνει.

Αυτή η δράση ήταν αρκετή για να παρακινηθούν κι άλλοι επαγγελματίες του ίδιου χώρου. Το παράδειγμα των συγκεκριμένων σπουδαστριών μόδας ακολούθησε και η Γαλλίδα freelance designer, Allison Ozeray. Η Παριζιάνα σχεδιάστρια σκοπεύει να κατασκευάσει μάσκες τις οποίες θα διαθέσει στην τοπική κοινότητα και σε ιατρικούς οργανισμούς. «Είχα την αίσθηση ότι έμενα άπραγη μπροστά σε όλο αυτό που συμβαίνει στην ανθρωπότητα. Αν ο καθένας βοηθήσει με τον τρόπο του και με τις ικανότητές του, τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο», λέει χαρακτηριστικά.

Μια ακόμη σχεδιάστρια, η Phoebe English, βοηθά την κατάσταση με τον τρόπο της. Η English δημοσίευσε στο Instagram της μια σειρά φωτογραφιών με ραπτομηχανές και έγραψε στη λεζάντα: «Μπορούμε να κάνουμε μάσκες για σας; Έχουμε ραπτομηχανές, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κάνουμε ακόμα περισσότερες μάσκες προσώπου. Μήπως γνωρίζετε οργανισμούς που χρειάζονται μάσκες και θα μπορούσα να τους βοηθήσω;», δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διάθεσή της να βάλει κι αυτή το λιθαράκι της στη μάχη ενάντια στον Κορονοϊό.

Cover photo: @fashiondesignstudio

Διάβασε ακόμα: Ακυρώνεται το Cruise Show της Chanel

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης