Οι Ευρωπαϊκές χώρες λένε «ναι» στην ανακύκλωση ρούχων

Μαρία Ροδίτη

Η γηραιά ήπειρος έχει ήδη μπει στη λογική της βιωσιμότητας της μόδας και δίνει το παράδειγμα σε όλο τον κόσμο.

Η βιωσιμότητα δείχνει τα τελευταία χρόνια να αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα στη βιομηχανία της μόδας. Πρόκειται για ένα «σχέδιο» που σίγουρα χρειάζεται πολλούς για να επιτευχθεί και για μια αλλαγή που επικεντρώνεται στον τρόπο σκέψης για τη διατήρηση του οικοσυστήματός μας όχι μόνο μέσα από τη συμπεριφορά μας, αλλά και μέσα από τα ρούχα και τα αξεσουάρ.

Ένα από τα μονοπάτια της βιωσιμότητας της μόδας είναι και η ανακύκλωση ρούχων. Και το δρόμο προς αυτήν την κατεύθυνση έδειξε η Ευρωπαϊκή ήπειρος, ειδικά το διάστημα της πανδημίας. Ένα από τα θετικά στοιχεία αυτής της δύσκολης κατάστασης ήταν η αλλαγή στάσης απέναντι στα παλιά υφάσματα και στον τρόπο ανακύκλωσης των ρούχων.

Σύμφωνα με έρευνα του SaveOnEnergy.com/uk, οι αναζητήσεις στο Google για την «οργάνωση της ντουλάπας» αυξήθηκαν κατά 53% τον Ιανουάριο του 2020 και από τότε περισσότερα από 2.500 άτομα τον μήνα αναζητούν στο Google τη φράση «πώς να οργανώσω την ντουλάπα μου».

Η αλήθεια είναι ότι πολύς κόσμος έχει μπει τα τελευταία χρόνια στη λογική να ξεσκαρτάρει τις ντουλάπες του με έναν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο παρά να καταστρέφει ή να καίει τα ρούχα. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι κατά την περίοδο της καραντίνας για τον Covid-19 αυξήθηκαν κατά 500% οι αναζητήσεις στο Google τύπου «πότε θα ανοίξουν ξανά τα κέντρα ανακύκλωσης», αφού πολλά είχαν κλείσει λόγω lockdown.

Όπως επισημαίνει στο SaveOnEnergy.com/uk retail expert εταιρείας packaging, «τα προφανή οφέλη της επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και επαναπροσδιορισμού παλιών αντικειμένων, που βρίσκουμε κατά την εκκαθάριση των ντουλαπών, είναι περιβαλλοντικά. Υπάρχει, επίσης, σαφής εξοικονόμηση κόστους, που μπορεί να γίνει μεγιστοποιώντας τη ζωή των αντικειμένων που ήδη έχουμε αγοράσει. Ένα λιγότερο προφανές όφελος, όμως, είναι ο θετικός αντίκτυπος που η ανακύκλωση μπορεί να έχει στη συναισθηματική και ψυχολογική ευεξία, ειδικά σε περιόδους έντονου στρες, δυσκολιών και πλήξης».

Πάντως, η Gill Hasson, συγγραφέας του βιβλίου «Declutter Your Life: How Outer Order Leads to Inner Calm», συμβουλεύει τον κόσμο να κάνει επτά συγκεκριμένες ερωτήσεις στον εαυτό του πριν αποφασίσει να κρατήσει ή να ανακυκλώσει τα ρούχα του:

  1. Νιώθω καλά όταν το φοράω;
  2. Δείχνω όμορφη όταν το φοράω;
  3. Νιώθω άνετα μέσα σε αυτό;
  4. Είναι εκτός μόδας και δε θα επανέλθει; Και αν επανέλθει, μήπως θελήσω την updated εκδοχή του;
  5. Έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής μου; Ίσως παλαιότερα να δούλευες σε γραφείο, αλλά τώρα δουλεύεις από το σπίτι, οπότε δε χρειάζεσαι «office looks»…
  6. Έχει συναισθηματική αξία;
  7. Χρειάζεται καθάρισμα ή μεταποίηση;

Ποια Ευρωπαϊκή χώρα, όμως, «αγκάλιασε» με θέρμη την ιδέα της ανακύκλωσης ρούχων;

Ο διαδικτυακός ιστότοπος SaveOnEnergy.com/uk διαπίστωσε ότι οι αναζητήσεις της Google για την ανακύκλωση ρούχων ήταν ιδιαιτέρως υψηλές στην Ιρλανδία. Στην ουσία, τον τελευταίο μήνα 12.670 άνθρωποι στην Ιρλανδία έχουν στραφεί στην Google για να μάθουν πώς να ανακυκλώνουν τα ρούχα τους. Μετά την Ιρλανδία ακολουθούν η Γερμανία (9.390) και η Ολλανδία (6.840). Στην αντίπερα όχθη συναντάμε χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία και η Σλοβακία, οι οποίες δείχνουν να μην ενδιαφέρονται για την ανακύκλωση των ενδυμάτων. Ειδικότερα, στο Λουξεμβούργο πραγματοποιήθηκαν μόνο 330 αναζητήσεις με τα keywords «ανακύκλωση ρούχων», ενώ στη Σλοβενία και τη Σλοβακία μόνο 300 και 270 άνθρωποι αντίστοιχα ενδιαφέρθηκαν τον τελευταίο μήνα να ανακυκλώσουν τα ρούχα τους.

Το top 10 των Ευρωπαϊκών χωρών που ανακυκλώνουν ρούχα

1.Ιρλανδία

2.Γερμανία

3.Ολλανδία

4.Γαλλία

5.Ισπανία

6.Πολωνία

7.Ιταλία

8.Δανία

9.Σουηδία

10.Τσεχία

Ποια fashion items ανακυκλώνονται, όμως, περισσότερο; Μάθε στην παρακάτω gallery!

Διάβασε ακόμα: 10 διαφορετικοί τρόποι να δέσεις το πουκάμισό σου (video)

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης