5 ντοκιμαντέρ μόδας που πρέπει οπωσδήποτε να προστεθούν στη watch list σου
Δεκαετίες ιστορίας της μόδας μέσα σε παραγωγές που φέρνουν το κοινό πιο κοντά με τους μύθους.
Η μόδα είναι δημιουργία. Η μόδα είναι έκφραση συναισθημάτων, γλώσσα επικοινωνίας. Είναι μία τέχνη που χρησιμοποιεί υφάσματα για να αποδώσει το τελικό έργο και, όταν ο εκφραστής είναι ικανός, το αποτέλεσμα μπορεί να επηρεάσει ολόκληρες γενιές. Να γίνει σύμβολο που θα χαρακτηρίσει μία δεκαετία και διδακτικό παράδειγμα για όσους θα έρθουν στη συνέχεια. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τα κατάφεραν. Σε τέτοιο βαθμό που το όνομά τους αρθρώνεται και από τα χείλη όσων δε δήλωσαν ποτέ λάτρεις της μόδας.
Ο κινηματογράφος είναι μία βιομηχανία που πάντα φροντίζει να τιμάει αυτές που βρίσκονται γύρω του και, κάπως έτσι, μερικές από τις πιο διάσημες fashion προσωπικότητες θα καταλήξουν να έχουν δει τη ζωή τους πίσω από το γυαλί να αποκαλύπτεται στον κόσμο και να τον φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο παρασκήνιο των ινδαλμάτων. Υπάρχουν πολλά σχετικά ντοκιμαντέρ που έχουν ή πρόκειται να κυκλοφορήσουν, αλλά εμείς συγκεντρώσαμε 5 που δεν αξίζει με τίποτα να χάσεις.
1. Wonder Boy
Ο Olivier Rousteing είναι ό,τι πιο κοντά σε fashion genius μπορείς να βρεις. Είναι ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας που άρχισε την καριέρα του ως designer στον Roberto Cavalli και, τελικά, αντικατέστησε τον Christophe Decarnin ως creative director της Balmain μετατρέποντας το menswear στο 40% των κερδών του οίκου. Πίσω από το καθαρά επαγγελματικό κομμάτι, όμως, η ζωή του έχει ακόμα περισσότερα να «πει». Ο Rousteing υιοθετήθηκε από τους γονείς του όταν ήταν ενός έτους και μη έχοντας την παραμικρή γνώση για τους βιολογικούς του γονείς, απέκτησε πρόσβαση στον φάκελο υιοθεσίας του. Κι αυτός είχε αποκαλύψεις να κάνει.
2. Martin Margiela: In His Own Words
Ο δημιουργός ντοκιμαντέρ Reiner Holzemer είχε κάτι πολύ διαφορετικό στο μυαλό του από την Anissa Bonnefort του Rousteing. Εδώ, ο εικονικός Βέλγος σχεδιαστής δεν παίρνει πουθενά φυσική παρουσία και στα πλάνα φαίνονται τα χέρια του καθώς σημειώνουν ή συνθέτουν κάποιο ρούχο, συνεχίζοντας την εικόνα του «μυθικού» πλάσματος που δημιούργησε όλα αυτά τα χρόνια για να προστατεύσει τον εαυτό του από τις απαιτήσεις της δημοσιότητας. Μήπως, όμως, πλησιάζει η ώρα για τη μεγάλη επιστροφή του Margiela; Μετά το ντοκιμαντέρ που δείχνει το έργο του επαναστάτη σχεδιαστή, η επιθυμία σου θα αναζωπυρωθεί.
3. House of Cardin
Ο οίκος Cardin σε πηγαίνει σε πιο avant-garde στυλ, γεωμετρικά σχέδια και μοτίβα. Το ντοκιμαντέρ, από την άλλη, εστιάζει στον πρωτοπόρο Space Age αέρα που έφερε στα σχέδιά του και στην περίφημη συνεργασία του με τον Christian Dior. O ίδιος ο Pierre Cardin είναι σήμερα 98 ετών, συνεχίζει να εκπροσωπεί τον φουτουρισμό και βλέπει εικονικές προσωπικότητες, όπως τον Jean Paul Gaultier, τη Naomi Campbell και τη Sharon Stone να εξαίρουν το ιστορικό του ταλέντο.
4. Audrey
Το στυλ της Audrey Hepburn είναι ένα true classic. Ήταν στα 50s, ήταν στα 60s, είναι και σήμερα. Εκείνη την εποχή, πάντως, είχε άτυπα τον τίτλο της πριγκίπισσας, καθώς η φινέτσα και η λαοφιλία που τη διέκρινε ταίριαζε μόνο σε μέλος βασιλικής οικογένειας. Η αγάπη της για το μπαλέτο, όμως, ήταν αυτή που ενέπνευσε τη Helena Coan στη δημιουργία της ταινίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρόκειται να δεις τις διαβόητες σχέσεις της με την Tiffany & Co και τη Givenchy.
5. The Supermodels
Τα 80s και τα 90s αποτέλεσαν δύο από τις πιο χαρακτηριστικές δεκαετίες στη μόδα. Όχι μόνο από την πλευρά των σχεδιαστών, αλλά -κυρίως- από αυτή των μουσών τους. Naomi Campbell, Cindy Crawford, Christy Turlington, Linda Evangelista συνέθεσαν τις Fantastic 4 της πασαρέλας. «Ποτέ δε σηκώνομαι από το κρεβάτι για λιγότερα από 10.000 δολάρια την ημέρα» είχε πει η Evangelista και, τώρα, η ιστορία η δική της και των υπολοίπων πρόκειται να βρεθεί στη διάθεση του κοινού.
Δες επίσης: Η ιστορία των γυναικείων sneakers τα τελευταία 100 χρόνια μέσα από ένα video