Ο Ralph Lauren ξεκίνησε από το τίποτα και δημιούργησε τα πάντα
Με αφορμή τα 82α γενέθλια του σχεδιαστή, κάνουμε ένα ταξίδι στη ζωή και στην καριέρα του
Γράφει η Νατάσσα Σχοινά
«Για εμένα, η πολυτέλεια είναι μία ευαισθησία, μία προσέγγιση της ζωής. Δεν έχει να κάνει με τα νέα της σεζόν. Σχετίζεται με το προσωπικό στυλ και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος άνεσης και ευκολίας. Η πολυτέλεια είναι ποιότητα και διαχρονική κομψότητα». Κάπως έτσι περιγράφει ο Ralph Lauren τι σημαίνει για εκείνον η πολυτέλεια. Δε μένει στα τετριμμένα, στα πεζά. Στις ακρίβειες και στα κόστη. Πολυτέλεια για τον Αμερικανό σχεδιαστή είναι ένας οριακά συναισθηματικός τρόπος ζωής.
Ο Ralph Lifshitz του Bronx
Ο Ralph Lauren γεννήθηκε στις 14 Οκτωβρίου του 1939 και σήμερα γίνεται 82. Το πραγματικό του όνομα είναι Ralph Lifshitz -το άλλαξε στα 16 του- και η πρώτη του κατοικία τοποθετείται στο Bronx της Νέας Υόρκης. Οι γονείς του, Frieda και Frank Lifshitz, ήταν Εβραίοι μετανάστες από το Pinsk της Λευκορωσίας και ο Ralph μεγάλωσε σε μία φτωχή Εβραϊκή κοινότητα του Bronx, όπως συνέβη και με άλλους σχεδιαστές, όπως ο Calvin Klein.
Πολλοί έχουν τον Ralph Lauren στο μυαλό τους ως έναν άνθρωπο που ασχολήθηκε αποκλειστικά με τον τομέα της μόδας και της βιομηχανίας της -Κάτι που δε σε παραξενεύει αν αναλογιστείς πόσες δεκαετίες βρίσκεται στον χώρο-. Δεν ήταν, όμως, πάντα ο επιτυχημένος designer, του οποίου το όνομα έχει γίνει θρύλος σε κάθε του αναφορά.
Ο Ralph Lauren έκανε τα πρώτα του βήματα, όπως όλοι. Άρχισε από τις πιο «low ranking» θέσεις και για ένα διάστημα δούλευε ως sales assistant για τους Brooks Brothers. Έπειτα, δούλεψε για τον κατασκευαστή γραβατών Beau Brummell και μερικά χρόνια μετά και, συγκεκριμένα, το 1967 ίδρυσε την εταιρεία του «The Ralph Lauren Corporation» (σ.σ. Τα κεντρικά γραφεία σήμερα είναι στη Νέα Υόρκη και περιλαμβάνει κάθε είδους ρούχα και αξεσουάρ) εστιάζοντας στη ανδρική μόδα και στις γραβάτες.
Από τα πρώτα του βήματα, όμως, εκτός από την οξυδέρκεια, το γούστο και τη φαντασία του, είχε και ένα άλλο εφόδιο: την πολύτιμη βοήθεια και στήριξη της σύζυγου του, Ricky Anne Lauren, με την οποία παντρεύτηκαν το 1964 και απέκτησαν τρία παιδιά, τον Andrew, τον David και τον Dylan.
«Ο πατέρας μου ήταν καλλιτέχνης. Όταν η ζωή ήταν πιο δύσκολη και δεν μπορούσε να βρει δουλειές, έβαφε σπίτια, αλλά το έκανε καλλιτεχνικά. Όταν πήγα να δω τη δουλειά του, ήταν ιδιαίτερη. Κάπου στην πορεία, ένιωσα ότι ήταν ιδιαίτερη. Δεν ξέρω γιατί
Το «Polo»,η γυναικεία σειρά και ο κινηματογράφος
Έναν χρόνο μετά, έγινε αυτό που αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του οίκου Ralph Lauren με τη μορφή που έχει σήμερα: το λανσάρισμα της σειράς «Polo». Το όνομα ήταν έμπνευση βγαλμένη από την αγάπη του σχεδιαστή για τα αθλήματα. Ένα καθαρά προσωπικό στοιχείο που μετέτρεψε τον αθλητικό αέρα σε προϊόν πολυτελείας.
Το 1971, ο Lauren λάνσαρε μία σειρά από γυναικεία πουκάμισα, αλλά αυτό δεν ήταν το major στοιχείο του γεγονότος. Τότε, για πρώτη φορά, παρουσίασε και γνώρισε στο κοινό το έμβλημα του παίκτη polo. Βρισκόταν ακριβώς πάνω στη μανσέτα του πουκάμισου και έθεσε με τον τρόπο του μία διακριτή ταυτότητα από τον σχεδιαστή για το κοινό.
Έναν χρόνο μετά, ο designer κυκλοφόρησε τα signature cotton mesh Polo shirts, ενώ το 1974 ανέλαβε την ένδυση των ανδρών στην ταινία «The Great Gatsby». Τα πολυτελή, κομψά του σχέδια ήταν ό,τι ακριβώς χρειάζονταν οι πλούσιοι και επιφανείς ήρωες της ιστορίας. Τα ρούχα του, όμως, βρέθηκαν και σε άλλη μία Χολιγουντιανή παραγωγή, αφού το 1977, η Diane Keaton και ο Woody Allen όφειλαν τις timeless εμφανίσεις τους στην ταινία «Annie Hall» στον σχεδιαστή.
Τα αρώματα και οι celebrities
Το 1978 είδε την επέκταση της αυτοκρατορίας του Ralph Lauren και σε έναν άλλον τομέα πέρα από αυτόν της μόδας: σε αυτόν των αρωμάτων. Τα πρώτα αρώματα κυκλοφόρησαν στο Bloomingdale’s την ίδια χρονιά και λίγο μετά βοήθησαν στη μεταπήδηση του brand στα ευρωπαϊκά ύδατα.
Τα χρόνια περνούσαν. Το brand και το όνομα του σχεδιαστή γινόταν όλο και πιο διαχρονικά. Με την πιο ενεργή συμμετοχή των celebrities στην αγοραστική επιρροή, ο σχεδιαστής αποτελούσε πια ένα όνομα που οι influencers της εποχής επέλεγαν και κατά συνέπεια προωθούσαν. Το Ralph Lauren brand εν τω μεταξύ επεκτεινόταν. Από το 1980 μέχρι το 2000 κυκλοφόρησαν στην αγορά μερικές από τις πιο γνωστές συλλογές -Polo Sport, Ralph Lauren Purple Label, Lauren Ralph Lauren-. Τότε ήταν που ο διάσημος οίκος αποφάσισε να ανοίξει και το πρώτο του online shop.
«Νομίζω ότι σήμερα ο κόσμος είναι ένα. Η μόδα έρχεται από παντού. Από την Ιαπωνία. Από την Αμερική. Από τη Γαλλία. Από την Ιταλία. Έρχεται από τους ανθρώπους στον δρόμο. Η μόδα είναι παντού. Και ο κόσμος είναι τόσο συναρπαστικός, επειδή τόσα πολλά πράγματα συμβαίνουν ταυτόχρονα»
Η αγάπη του για τα αυτοκίνητα
Όταν δεν ασχολείται με το κομμάτι της μόδας, ο Lauren είναι γνωστός για την αγάπη του για τα αυτοκίνητα. Είναι, μάλιστα, συλλέκτης και έχει πάνω από 100, κάποια από τα οποία είναι εξαιρετικά σπάνια. Έχει κάνει και εκεί τόσο καλή δουλειά που έχει κερδίσει δύο φορές το «Best in Show» στο Pebble Beach Concours d’Elegance, ένα φιλανθρωπικό γεγονός που γίνεται κάθε χρόνο στην California και στο οποίο διοργανώνονται τα πιο υψηλού κύρους αυτοκινητιστικά γεγονότα στον κόσμο.
Το φιλανθρωπικό του έργο
Ο Ralph Lauren από τα πρώτα του βήματα έδειξε πως η προσφορά στους άλλους αποτελούσε μία από τις βασικές τους ανησυχίες. Σε τέτοιο σημείο που είχε δηλώσει ότι δεν του αρέσει να τον αποκαλούν «φιλάνθρωπο», αφού το μόνο που συμβαίνει είναι να βλέπει τα πράγματα από καρδιάς. Και η λίστα με τις προσφορές του είναι μεγάλη.
Το 1989, ο σχεδιαστής συνίδρυσε το Nina Hyde Center, ένα ίδρυμα αφιερωμένο στην έρευνα για τον καρκίνο του μαστού.
Το 2001, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, δημιούργησε ένα ταμείο, το American Heroes Fund. Με αυτό 10.000 υπάλληλοι του brand παγκοσμίως καθώς και πελάτες είχαν την ευκαιρία να προσφέρουν τη βοήθεια που ο καθένας μπορούσε.
Το 2003, συνεργάστηκε με το Memorial Sloan-Kettering και το North General Hospital στο Harlem για τη δημιουργία του Ralph Lauren Center για τη φροντίδα των καρκινοπαθών αλλά και την πρόληψη.
Και η λίστα συνεχίζεται.
Διακρίσεις και περιουσία
Η πολυετής παρουσία του στον χώρο και η αδιάκοπα δημιουργική του ικανότητα έδωσαν στον Ralph Lauren πάνω από 100 εξώφυλλα σε μεγάλα περιοδικά, ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου του 2018 το brand γιόρτασε τα 50α του γενέθλια στην Bethesda Terrace στο Ventral Park με μία μεγάλη λίστα από λαμπερούς καλεσμένους -Jessica Chastain, Oprah Winfrey, Robert DeNiro, ανάμεσα σε άλλους-. Είναι, μάλιστα, ο μόνος σχεδιαστής που έχει αποσπάσει τέσσερις κορυφαίες διακρίσεις του Council of Fashion Designers, το Lifetime Achievement Award, το Womenswear Designer of the Year Award, το Menswear Designer of the Year Award και το Retailer of the Year Award.
Από τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Ralph Lauren αποσύρθηκε από CEO της εταιρείας αλλά, παραμένει executive chairman και chief creative officer. Η περιουσία του υπολογίζεται στα 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Το προσωπικό στυλ έχει να κάνει με την αυτοπεποίθησή σου. Και την αίσθηση του να γνωρίζεις τι σου πηγαίνει. Και ένας τρόπος να εκφράσεις την ατομικότητά σου. Επίσης, όταν νιώθεις αυτοπεποίθηση, νομίζω ότι φαίνεται»