Οι 7 κορυφαίες προσωπικότητες της μόδας που έφυγαν από τη ζωή μέσα στο 2022

Ναταλία Κατσακιώρη

Μία θλιβερή ανασκόπηση στο τέλος μιας χρονιάς, κατά την οποία η μόδα έγινε φτωχότερη. R.I.P.!

Το 2022 ήταν σίγουρα μία από τις πιο έντονες χρονιές της τελευταίας δεκαετίας. Μετά το σοκ της πανδημίας και την επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα, το 2022 μας συγκλόνισε με έναν πόλεμο να ξεκινά στην Ουκρανία μέσα στους πρώτες μήνες της νέας χρονιάς, πολλές πολιτικές αλλαγές, φυσικές καταστροφές και κοινωνικά γεγονότα, που δεν αφήνουν κανένα ασυγκίνητο. Αλλά και ο ίδιος ο κόσμος της μόδας βίωσε τις δικές του απώλειες, χάνοντας σημαντικούς ανθρώπους, που σημάδεψαν με το ταλέντο και την πορεία τους τη βιομηχανία της μόδας για πάντα. Στην εκπνοή της χρονιάς πάμε να κάνουμε μαζί την πιο συγκινητική ανασκόπηση και να αποδώσουμε φόρο τιμής στις κορυφαίες αυτές προσωπικότητες.

Οι 7 σημαντικές απώλειες του κόσμου της μόδας για το 2022.

Andre Leon Talley(1948-2022)

Ο Andre Leon Talley πέθανε σε ηλικία 73 ετών, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο White Plains της Νέας Υόρκης. Μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του χώρου της μόδας, που ταυτίστηκε με την αμερικάνικη Vogue και την Anna Wintour. Αφού εργάστηκε για τα κορυφαία περιοδικά Interview, WWD, W και The New York Times, βρέθηκε στη Conde Nast, όπου και έχτισε στην ουσία την καριέρα τους, όντας, μάλιστα, ο πρώτος μάλιστα Αφροαμερικανός που βρέθηκε στη θέση του creative director για τη Vogue US. «Η ιστορία μου είναι ένα παραμύθι υπερβολής, και σε κάθε παραμύθι υπάρχει κακό και σκοτάδι, αλλά το ξεπερνάς με το φως. Θέλω κάθε άτομο που συναντώ – ο ξένος στο δρόμο, το μέλος της εκκλησίας στο στασίδι δίπλα μου – να νιώθει αγάπη», είχε δηλώσει κάποτε σε συνέντευξη του στον Guardian.

Thierry Mugler (1945-2022)

Όταν μιλάμε για σχεδιαστές φαινόμενο, τότε ο Thierry Mugler έχει δικαιωματικά μια θέση ανάμεσα τους. Ο Γάλλος σχεδιαστής έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών, σκορίζοντας θλίψη στον κόσμο της μόδας. Γεννημένος στο Στρασβούργο της Γαλλίας, ξεκίνησε την καριέρα του στο Λονδίνο, για να μετακομίσει στη συνέχεια στο Παρίσι, όπου και συμμετείχε στη δημιουργία του λεγόμενου Swinging ’60 look . Το 2002 αποφάσισε να αποσυρθεί, έχοντας γίνει συνώνυμο των πιο ανατρεπτικών shows και συλλογών, που είχε δει η μόδα των 80s και 90s. Η έκθεση «Thierry Mugler: Couturissime», που έχει ξεκινήσει το ταξίδι της σε διάφορα μουσεία του κόσμου, είναι μια ωδή στην ιδιοφυία της υψηλής ραπτικής.

Patrick Demarchelier (1943-2022)

Ο Patrick Demarchelier έφυγε από την ζωή στις 31 Μαρτίου, σε ηλικία 78 ετών, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια κληρονομιά. Έγινε ένας από τους κορυφαίους φωτογράφους μόδας στον κόσμο και η δουλειά του ταυτίστηκε με τις εκδόσεις της Vogue. Οι ασπρόμαυρες λήψεις ήταν το φετίχ του, ενώ δεν υπάρχει μοντέλο που να μην έχει ποζάρει μπροστά από τον φακό του. Η φωτογράφηση της Linda Evangelista το 1992 στο iconic εξώφυλλο «Enter the Era of Elegance», παραμένει μια συγκλονιστική απεικόνιση, τομή στην σύγχρονη μόδα, μέχρι και σήμερα. Ο ίδιος έγινε διάσημος ως ο πρώτος φωτογράφος που του ζητήθηκε να απαθανατίσει την βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, παρά το γεγονός ότι ήταν Γάλλος, ενώ οι πιο διάσημες φωτογραφίες του ήταν αυτές με την Πριγκίπισσα Diana, την οποία φωτογράφισε πρώτη φορά το 1989.

Issey Miyake(1938-2022)

Σε ηλικία 84 ετών ο κορυφαίος Ιάπωνας designer, Issey Miyake, έφυγε απο τη ζωή την Παρασκευή 5 Αυγούστου, μετά από μάχη με τον καρκίνο. Γεννήθηκε στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας και βίωσε τη φρίκη της έκρηξης της ατομικής βόμβας, σε μια εμπειρία που τον σημάδεψε για πάντα. Έχοντας πάντα ως βάση την παράδοση της Ιαπωνίας αφιερώθηκε στο πώς θα μπορούσε να εντάξει την τεχνολογία στις δημιουργίες του και να εξελίξει τον τρόπο παραγωγής. Έτσι γεννήθηκε και η signature τεχνική του των «Pleats, Please», των πλισσέ ρούχων του, που δεν τσαλάκωναν και επανέρχονταν στην αρχική τους μορφή, διατηρώντας την ελαστικότητα τους. Ήταν εκείνος που δημιούργησε το μαύρο turtleneck sweater για τον Steve Jobs, που έγινε το σήμα κατατεθέν του ιδρυτή της Apple.

Οδηγός αγοράς: Τα 10 πιο ιδιαίτερα γούρια για να είναι το 2023 γεμάτο τύχη και στυλ

Hanae Mori (1926-2022)

Η «Madame Butterfly» της μόδας, όπως ήταν το παρατσούκλι της, υπήρξε η πρώτη Γιαπωνέζα σχεδιάστρια που κατάφερε να μπει στον ελιτίστικο κόσμο της haute couture του Παρισιού. Πήρε το όνομα «Madame Butterfly»λόγω του signature μοτίφ της με τις πεταλούδες, που έμπαινε στις χειροποίητες δημιουργίες της. Δημιούργησε ρούχα για τη Grace Kelly και τη Nancy Reagan. Η ίδια έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, έχοντας καταφέρει να δημιουργήσει τον πρώτο γιαπωνέζικο οίκο υψηλής ραπτικής στο Παρίσι.

William Klein(1926-2022)

Ο γνωστός φωτογράφος, που αποτύπωσε τον παλμό της πόλης, όπως ανέφεραν τα ξένα πρακτορεία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών τον περασμένο Αύγουστο. Τις δεκαετίες του 1950 και 1960 ασχολήθηκε κυρίως με εικόνες μεγάλων πόλεων όπως η Νέα Υόρκη, η Μόσχα και η Ρώμη. Στη συνέχεια ξεκίνησε τη συνεργασία του με τη Vogue, όπου και έκανε κάποιες από τις κορυφαίες του φωτογραφίσεις. «Οι εικόνες μου είναι συνήθως παρωδίες,» συνήθιζε να λέει, θέλοντας να σπάσει με τον τρόπο του το glossy περιτύλιγμα του φαίνεσθαι.

Roxanne Lowit(1942-2022)

Η Roxanne Lowit ήταν ίσως ο μόνος άνθρωπος που είδε τον κόσμο της μόδας, όπως πραγματικά είναι. Υπήρξε η κορυφαία φωτογράφος backstage, που απαθανάτισε με το φακό της μια ολόκληρη εποχή. Η φωτογράφος, που έφυγε στα 80 της έδωσε μια οικεία ματιά στον κόσμο της μόδας και μας έδειξε μια πλευρά της νυχτερινής ζωής, που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρόλαβαν-και δεν μπορούσαν- να δουν. Η Roxanne ήταν μια γυναίκα, που πίστευε στη μαγεία και προσπαθούσε να μεταδώσει την αληθινή λάμψη των ανθρώπων πίσω από τα φώτα. Ήταν ένα από τα παιδιά του θρυλικού «Studio 54», δουλεύοντας με τους Halston και Yves Saint Laurent.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης