«Τα παπούτσια στο χέρι»: Το trend των catwalks έχει μία βαθύτερη σημειολογία από αυτή που νομίζουμε

Ναταλία Κατσακιώρη

Ένα παπούτσι στο χέρι συμβολίζει όλη την ουσία της μόδας σήμερα.

Πόσες φορές δεν έχουμε πει ότι δεν καταλαβαίνουμε την τέχνη; Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν συχνά ακόμη και προκλητικό τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες κάθε είδους χειρίζονται τους συμβολισμούς και τη σημειολογία των περιστάσεων. Και κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στη μόδα. Οι περισσότεροι designers αναπτύσσουν μαγικά σύμπαντα και προσωπικές ή και ευρύτερες ιδέες πάνω στα catwalks, μιλώντας μας για όσα δεν βλέπουμε και χρησιμοποιώντας το βήμα που έχουν για να πουν τη δική τους ιστορία.

Balenciaga SS24

Το τελευταίο show ήταν αυτό του οίκου Balenciaga που πριν λίγες μέρες παρουσίασε τη Fall 2024 συλλογή του στο Los Angeles, φέρνοντας μαζί του ένα στοιχείο που το είχαμε και στην προηγούμενη συλλογή του. Και αναφέρομαι στα παπούτσια που κρατούσαν τα μοντέλα στο χέρι αντί για τσάντα, είτε ανδρικά oxfords, είτε γυναικείες ψηλοτάκουνες γόβες. Τι μπορεί, όμως, να σημαίνει η συγκεκριμένη κίνηση του Demna Gvasalia, ενός σχεδιαστή που παίζει συχνά με το κομμάτι της πρόκλησης και του κοινωνικού πειράματος.

Τα 5 items που θα βάλουν διακριτική λάμψη στα looks μας πριν τις γιορτές

Balenciaga SS24

Η τάση με τα παπούτσια στο χέρι έχει μια σημαντική ιστορική αναφορά.

Ο οίκος Balenciaga δεν ήταν ο μόνος που παρουσίασε κάτι τέτοιο αφού και η Miuccia Prada είχα μία παρόμοια προσέγγιση στο SS24 show του ιταλικού οίκου Miu Miu, παρουσιάζοντας στο catwalk μοντέλα που κράταγαν κάτω από τη μασχάλη τους μία μεγάλη τσάντα γεμάτη με ρούχα αλλά και μία γόβα να προεξέχει έκδηλα. Και μιλάμε για δύο σχεδιαστές -aka την Miuccia Prada και τον Demna Gvasalia- που δεν κάνουν τυχαίες κινήσεις, αλλά τοποθετούν την κάθε μία μικρή λεπτομέρεια πολύ προσεκτικά.

Miu Miu SS24

Miu Miu SS24

Launchmetrics.com/spotlight

Τα παπούτσια στο χέρι, λοιπόν, εμπνέονται στην πραγματικότητα από την ιστορική κίνηση του πρωθυπουργού της τότε Σοβιετικής Ένωσης, Nikita Khrushchev, ο οποίος στις 2 Οκτωβρίου του 1960 στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ άρχισε να χτυπάει ένα παπούτσι πάνω στο έδρανό του , προκειμένου να επιβληθεί των συνομιλητών του και να μπορέσει να ισχυροποιήσει τη θέση του. Δεν υπάρχει κάποιο ντοκουμέντο αλλά ήταν αρκετοί από τους παρευρισκόμενους που έχουν επιβεβαιώσει αυτή την κίνηση του Khrushchev. Λίγους μήνες μετά από αυτή τη συνάντηση υψώθηκε το Τείχος του Βερολίνου.

Αυτό που θέλουν, λοιπόν, να υπονοήσουν με αυτή τους την κίνηση οι Balenciaga και Miu Miu είναι ότι η μόδα έχει φωνή και μάλιστα πολύ δυνατή και αυτό που πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι του χώρου είναι να χρησιμοποιήσουν το βήμα που έχουν και να απηχήσουν τη φωνή τους -αλλά και τις ιδέες τους- χωρίς φόβο.

Balenciaga F24

Η μόδα είναι η μοναδική μορφή μόδας που μπορεί κανείς να φοράει πάνω του και αυτό είναι που την κάνει τόσο ισχυρή και τόσο αυθεντική. Μπορεί να μην χτυπάμε -τουλάχιστον όχι ακόμη- τις γόβες μας πάνω στα τραπέζια αλλά είμαστε εδώ να μιλήσουμε για όλα τα κακώς κείμενα και να σώσουμε τον κόσμο μας. Με κάθε κόστος.

Balenciaga F24

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης