Ray Ban: Ατενίζοντας (σ)τους αιθέρες
Αν αναρωτιέστε ποιον πρέπει να ευγνωμονείτε για τα καινούργια σας Wayfarers ή τα vintage Aviators σας θα εκπλαγείτε μόλις μάθετε πως δεν είναι άλλος από την αμερικάνικη κυβέρνηση.
Το 1936 ανέθεσε στην εταιρία Bausch & Lomb να σχεδιάσει και να κατασκευάσει γυαλιά ηλίου για τους πιλότους της πολεμικής αεροπορίας. Οι πιλότοι χρειάζονταν έναν σκελετό που και θα πρόσφερε την απαιτούμενη προστασία από τον ήλιο εκεί ψηλά, πάνω από τα σύννεφα αλλά και θα ήταν τόσο ελαφρύς ώστε να μην τους εμποδίζει στις κινήσεις τους.
Η εταιρεία κατασκεύασε ένα λεπτό σκελετό από ατσάλι με σκουρόχρωμους φακούς σε σχήμα σταγόνας τα οποία ονόμασε Ray Ban αν και έμειναν, τελικά, γνωστά ως Aviators. Τα καθιέρωσε ο στρατηγός Douglas MacArthur που τα φορούσε στις αμέτρητες φωτογραφίες του που έκαναν τον γύρο του κόσμου κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Αν και από τη δεκαετία του 60 ακόμα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στην κορυφή των στιλιστικών προτιμήσεων εκτοξεύτηκαν στα 80's όταν τα φόρεσε ο βασιλιάς της pop Michael Jackson αλλά και τα sex symbols (της εποχής) Tom Cruise και Val Kilmer υποδυόμενοι τους αεροπόρους στην ταινία «Top Gun».
Το 1952, λίγα χρόνια μετά τα Aviators δηλαδή, η εταιρία λάνσαρε και το έτερο δημοφιλές μοντέλο της, τα Wayfarers ο σχεδιασμός των οποίων θεωρήθηκε επαναστατικός εξ αιτίας του υλικού τους που ήταν πλαστικό και όχι το μέταλλο που επικρατούσε στους σκελετούς έως τότε.
Τα Wayfarers μεσουράνησαν στα 50's και στα 60's, ξεχάστηκαν για λίγο, επανεμφανίστηκαν δειλά δειλά στα 80's και έκαναν δυναμικό comeback στα 00's. Μισό αιώνα και αμέτρητες αντιγραφές μετά δικαιούνται, πλέον, να ονομάζονται κλασικά.